Linkovi

Sudija zabranila Trumpu da blokira kritičare na Twitteru


Twitter profil predsjednika Trumpa
Twitter profil predsjednika Trumpa

Federalni sudija u New Yorku presudila je da predsjednik Donald Trump ne smije da blokira svoje kritičare ako iznose zajedljive primjedbe na račun njega i njegove politike, kao reakciju na njegovu paljbu tweetova.

Sudija Naomi Reice Buchwald​ presudila je da kritičari koji odgovaraju na Trumpove tweetove na popularnoj društvenoj mreži imaju pravo da izraze svoje mišljenje i da bi Trump, ukoliko ih blokira, prekršio Ustavom zagarantovano pravo na slobodu govora.

Ona je zaključila da "interaktivni prostor", gdje korisnici Twittera mogu da direktno odgovore na Trumpove skakodnevne komentare o pitanjima od važnih do trivijalnih, potpada pod doktrinu "javnog foruma" koju je uspostavio Vrhovni sud.

Buchwald​ kaže da bi blokiranje Trumpovih kritičara ograničilo politički govor i da predstavlja "diskriminaciju gledišta", što je kršenje Prvog amandmana američkog Ustava.

Jedna od sedmoro Trumpovih kritičara, čiji su nalozi blokirani i koji su poslije toga tužili predsjednika, objavila je kratak video snimak pape Franje kako gleda u Trumpa djelujući zabrinuto, uz potpis "Ovako te manje-više gleda cijeli svijet".

Taj komentar je čak blag u poređenju sa tim kako mnogi kritičari odgovaraju na pet, šesti ili više tweetova koliko Trump objavi u svom prosječnom danu.

Dok specijalni tužilac Robert Mueller nastavlja istragu ruskog miješanja u predsjedničke izbore 2016. godine i pitanja da li je predsjednik ometao pravdu da bi zaustavio tu istragu, njegovi kritičari redovno prikazuju na Twitteru Trumpa i članove njegove porodice u zatvorskim odjelima i sa lisicama, a takođe objavljuju karikature na kojima se on ismijava ili omalovažava.

Trumpove pristalice svojim komentarima predsjednika opisuju kao američkog heroja koji će sigurno biti ponovo izabran 2020. godine.

XS
SM
MD
LG