Linkovi

Sudija zabranila Trumpu da blokira kritičare na Twitteru


Twitter profil predsjednika Trumpa
Twitter profil predsjednika Trumpa

Federalni sudija u New Yorku presudila je da predsjednik Donald Trump ne smije da blokira svoje kritičare ako iznose zajedljive primjedbe na račun njega i njegove politike, kao reakciju na njegovu paljbu tweetova.

Sudija Naomi Reice Buchwald​ presudila je da kritičari koji odgovaraju na Trumpove tweetove na popularnoj društvenoj mreži imaju pravo da izraze svoje mišljenje i da bi Trump, ukoliko ih blokira, prekršio Ustavom zagarantovano pravo na slobodu govora.

Ona je zaključila da "interaktivni prostor", gdje korisnici Twittera mogu da direktno odgovore na Trumpove skakodnevne komentare o pitanjima od važnih do trivijalnih, potpada pod doktrinu "javnog foruma" koju je uspostavio Vrhovni sud.

Buchwald​ kaže da bi blokiranje Trumpovih kritičara ograničilo politički govor i da predstavlja "diskriminaciju gledišta", što je kršenje Prvog amandmana američkog Ustava.

Jedna od sedmoro Trumpovih kritičara, čiji su nalozi blokirani i koji su poslije toga tužili predsjednika, objavila je kratak video snimak pape Franje kako gleda u Trumpa djelujući zabrinuto, uz potpis "Ovako te manje-više gleda cijeli svijet".

Taj komentar je čak blag u poređenju sa tim kako mnogi kritičari odgovaraju na pet, šesti ili više tweetova koliko Trump objavi u svom prosječnom danu.

Dok specijalni tužilac Robert Mueller nastavlja istragu ruskog miješanja u predsjedničke izbore 2016. godine i pitanja da li je predsjednik ometao pravdu da bi zaustavio tu istragu, njegovi kritičari redovno prikazuju na Twitteru Trumpa i članove njegove porodice u zatvorskim odjelima i sa lisicama, a takođe objavljuju karikature na kojima se on ismijava ili omalovažava.

Trumpove pristalice svojim komentarima predsjednika opisuju kao američkog heroja koji će sigurno biti ponovo izabran 2020. godine.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG