Linkovi

Sudija SAD blokirao odluku o obaveznoj vakcinaciji federalnih izvođača poslova


Arhiva: Demonstrant nosi transparent protiv obavezne vacinacije tokom protesta sindikata njujorških vatrogasaca i javnih radnika, u Njujorku, 28. oktobra 2021.
Arhiva: Demonstrant nosi transparent protiv obavezne vacinacije tokom protesta sindikata njujorških vatrogasaca i javnih radnika, u Njujorku, 28. oktobra 2021.

Federalni sudija u Džordžiji izdao je zabranu koja važi na nivou zemlje kojom sprječava vladu SAD da sprovede obaveznu vakcinaciju protiv Kovida 19 federalnim kontraktorima, privremeno ukinuvši posljednji preostali zahtjev za vakcinaciju koji je uvela Bidenova administracija.

Američki okružni sudija Sten Bejker u Savani, u Džordžiji, rekao je da Kongres nije jasno ovlastio predsjednika da nameće uslov vakcinacije kontraktorima koji će imati "veliki ekonomski i politički značaj".

Tužbu su podnijele države Džordžija, Alabama, Indijana, Kanzas, Južna Karolina, Juta i Zapadna Virdžinija, kao i trgovačka grupa za izvođače radova (kontraktore).

Predsjednik Džo Bajden je u septembru rekao da je strpljenje na izmaku sa manjinom odraslih Amerikanaca koji su odbili da se vakcinišu protiv Kovida 19 i preduzeo je nekoliko koraka, uključujući zahtijevanje od kontraktora izvođača radova da njihovi zaposleni prime vakcine.

Pandemija je usmrtila više od 780.000 Amerikanaca i usporila ekonomski rast i poremetila lance snabdijevanja.

Obavezna vakcinacija postala je sve popularnije sredstvo za privatna preduzeća da pokušaju da ponovo otvore kancelarije, a sudovi su potvrdili uvođenje obaveze kod privatnika kao potez koji je u okvirima prava preduzeća da odredi uslove zapošljavanja.

Međutim, sudovi su blokirali nekoliko obaveza koje je uvela Bidenova administracija za vakcinaciju zbog prekoračenja ovlašctenja izvršne vlasti i uzurpiranja moći nad zdravstvenom politikom, što je uglavnom prepušteno državama.

Federalni sudija u Kentakiju je 30. novembra privremeno blokirao pravilo o obaveznoj vakcinaciji kontraktora u državama Kentaki, Ohajo i Tenesi. Odvojene obavezne vacinacije za zdravstvene radnike i za preduzeća koja zapošljavaju više od 100 ljudi, sudovi su takođe blokirali.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG