Linkovi

BiH

Šabiću godina zatvora zbog pokušaja pridruživanja formacijama Islamske države


Osmorica su priznala krivicu
Osmorica su priznala krivicu

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) osudio je danas Nermina Šabića na godinu zatvora zbog pokušaja odlaska u Siriju i pridruživanja formacijama Islamske države Iraka i Levanta (IDIL).

Presudi je prethodio sporazum o priznanju krivnje kojeg je Šabić (28) sklopio sa Tužilaštvom BiH.

Otac pozvao policiju

Šabić, koji je nastanjen u Velikoj Kladuši, namjeravao je da krajem 2014. godine napusti BiH i priključi se strukturama IDIL-a. Prethodno je putem interneta razgovarao sa bratom koji je ranije otišao u Siriju.

Nakon što je sakupio novac i potrebne dokumente, Šabić se Velike Kladuše zaputio u Sarajevo sa još jednom ženskom osobom koja se planirala udati u Siriji.

Planirao je otići u Tursku, a zatim u Siriju. Međutim, Šabićev otac je prijavio da ga nema kući, nakon čega ga je sarajevska policija 30. decembra 2014. godine sačekala na autobuskoj stanici u Sarajevu.

Šabić, koji će naknadno biti upućen na izdržavanje kazne, danas je rekao da mu je brat poginuo u Siriji i da je odustao od namjere odlaska. Kao jedan od razloga je naveo da u Siriji „ne znaš više ko je ko“.

Sudija Branko Perić je rekao da su mu Tužilaštvo i Sud pružili šansu time što je osuđen ispod zakonskog minimuma.

„Na Vama ostaje da iskoristite tu šansu“, dodao je Perić.

Novi sporazum

Trenutno su osmorica priznala krivicu za finansiranje terorističkih aktivnosti, pridruživanje ili pokušaj pridruživanja Islamskoj državi. Pored Šabića, šestorici je izrečeno također po godina zatvora.

Danas je sporazum o priznanju krivnje potpisao i Nedžad Mujić. Sporazumom je predviđena kazna od godinu zatvora, potvrdila je tužiteljica Nives Kanevčev i advokat Senad Dupovac.

Tužilaštvo je optužilo Mujića da je iz Austrije, gdje inače živi, odlazio nekoliko puta u Siriju, te finansijski i logistički pomagao bosanskohercegovačke pripadnike IDIL-a.

Mujić je, stoji u optužnici, podijelio više od 10.000 eura, a predao je i terensko vozilo.

Tužilaštvo navodi i da je Mujić jedan period bio angažovan na poslovima kuhara za pripadnike formacija IDIL-a.

On se trenutno nalazi u pritvoru. Na današnjem ročištu je kazao da sa porodicom živi u Beču, da često dolazi u rodno mjesto u općini Zvornik, kao i da je blizu penzije.

„Žao mi je što se ovo desilo. (...) Predstavljen sam kao nekakav terorista“, dodao je Mujić.

Sud će naknadno razmatrati sporazum o priznanju krivnje kojeg je Mujić sklopio sa Tužilaštvom.

Zbog javnog podsticanja, organizovanja, odlazaka i pokušaja odlaska na sirijsko ratište i priključivanje terorističkim organizacijama Sud BiH je ove godine osudio 13 osoba, uključujući i sporazume o priznanju krivnje, na ukupno 24 godine zatvora.

XS
SM
MD
LG