Linkovi

Državljanin Austrije i BiH osuđen zbog podjele novca borcima Islamske države


Sud se nada da Mujić neće prekršiti obećanje
Sud se nada da Mujić neće prekršiti obećanje

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) je osudio danas Nedžada Mujića (57) na godinu zatvora zbog finansijske i druge pomoći borcima Islamske države u Siriji. Advokat Senad Dupovac je najavio da će Mujić novčanom uplatom na budžetski račun zamijeniti kaznu zatvora, a što je zakonski i moguće.

Više hiljada eura i terenac

Mujić, koji je državljanin Austrije i BiH, uhapšen je u ljeto ove godine u BiH. Presudi je prethodio sporazum o priznanju krivice kojeg je Mujić potpisao sa Tužilaštvom BiH.

Osuđen je zato što je u periodu od septembra 2013. godine do polovine prošle godine nekoliko puta iz Beča, gdje živi i radi, odlazio u Siriju i bosanskohercegovačkim državljanima u jedinicima Islamske države podijelio najmanje 9.600 eura, kao i terensko vozilo.

Mujić, koji je u Austriju odselio krajem sedamdesetih godina, otišao je u septembru 2013. godine u sirijski grad Azaz i bh. borcima dao oko 9.600 eura.

Kada je otišao mjesec kasnije, uhapsila ga je sirijska vojska, a zatim oslobodila jedna od jedinica Islamske države, nakon čega je borcima iz BiH ponovo podijelio novac, te nekoliko sedmica radio kao kuhar.

U dva navrata, 2014. i 2015. godine, dao je novac bh. borcima iz jedinice na čelu sa Goranom Pavlovićem, kao i terensko vozilo.

Mujiću, koji je porijeklom iz općine Zvornik i gdje često dolazi, produžen je pritvor do upućivanja u zatvor.

Olakšavajuće okolnosti

Osuđen je na kaznu ispod zakonskog minimuma, a sutkinja Tatjana Kosović je obrazložila da je cijenjeno to što je Mujić porodičan čovjek i otac devetero djece, da nikada nije bio osuđivan, kao i da je obećao da takvo krivično djelo više neće ponoviti.

Mujić je rekao da to što je radio je smatrao humanitarnom pomoći. „Napravio sam jednu grešku, evo vidite gdje me dovela“, dodao je on.

„Samo se nadam da obećanje, koje ste dali, ćete i izvršiti“, dodala je Kosović.

Mujić ima mogućnost da kaznu zatvora zamijeni iznosom od 100 konvertibilnih maraka (KM) po danu zatvora. Na ranijem ročištu je kazao da mu malo nedostaje do penzije.

Zbog javnog podsticanja, organizovanja, finansiranja odlazaka i pokušaja odlaska na sirijsko ratište i priključivanje terorističkim organizacijama Sud BiH je ove godine, zajedno sa Mujićem osudio 14 osoba, uključujući i sporazume o priznanju krivnje, na ukupno 25 godine zatvora.

XS
SM
MD
LG