Linkovi

Američki razarač sudario se sa tankerom, 10 mornara vodi se kao nestalo

  • Glas Amerike

Američki razarač USS John S. McCain, 2003. godina.

Deset američkih mornara se vodi kao nestalo nakon što se razarač Mornarice SAD, USS John S. McCain , sudario sa teretnim brodom istočno od Singapura, u blizini Malajskog prolaza.

Američka Sedma flota izdala je saopštenje rano u ponedjeljak u kome se kaže da se razarač naoružan vodećim raketama sudario sa brodom koji je plovio pod liberijskom zastavom, Alnik MC, u 6.20 sati po lokalnom vremenu. Plovio je kao Singapuru u rutinsku posjetu luci.

Mapa lokacije incidenta
Mapa lokacije incidenta

McCain je oštećen, navodi se u saopštenju, ali se kreće dalje ka luci na sopstveni pogon.

Sedma flota saopštava da je preduzima akciju potrage i spašavanja, zajedno sa lokalnim vlastima. Malezija je takođe poslala dva broda svoje mornarice kako bi se pridružila potrazi.

Predsjednik Donald Trump i senator John McCain tvitovali su da se mole za mornare ovog broda. Brod je dobio ime po ocu i djedu senatora Johna McCaina, koji su obojica bili admirali.

Ovo je drugi sudar u kome je učestvovao neki brod američke Sedme flote u Pacifiku u poslednja dva mjeseca. Sedam mornara poginulo je u junu kada se USS Fitzgerald sudario sa teretnim brodom za prijevoz kontejnera u vodama Japana.

Kapetan Fitzgeralda smijenjen je sa komandnog mjesta, a drugi mornari će biti kažnjeni nakon što je Mornarica utvrdila slabo moreplovstvo i propuste u osmatranju koji su doveli do sudara, saopštila je Mornarica prošle nedjelje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG