Linkovi

Američki razarač sudario se sa tankerom, 10 mornara vodi se kao nestalo


Američki razarač USS John S. McCain, 2003. godina.
Američki razarač USS John S. McCain, 2003. godina.

Deset američkih mornara se vodi kao nestalo nakon što se razarač Mornarice SAD, USS John S. McCain , sudario sa teretnim brodom istočno od Singapura, u blizini Malajskog prolaza.

Američka Sedma flota izdala je saopštenje rano u ponedjeljak u kome se kaže da se razarač naoružan vodećim raketama sudario sa brodom koji je plovio pod liberijskom zastavom, Alnik MC, u 6.20 sati po lokalnom vremenu. Plovio je kao Singapuru u rutinsku posjetu luci.

Mapa lokacije incidenta
Mapa lokacije incidenta

McCain je oštećen, navodi se u saopštenju, ali se kreće dalje ka luci na sopstveni pogon.

Sedma flota saopštava da je preduzima akciju potrage i spašavanja, zajedno sa lokalnim vlastima. Malezija je takođe poslala dva broda svoje mornarice kako bi se pridružila potrazi.

Predsjednik Donald Trump i senator John McCain tvitovali su da se mole za mornare ovog broda. Brod je dobio ime po ocu i djedu senatora Johna McCaina, koji su obojica bili admirali.

Ovo je drugi sudar u kome je učestvovao neki brod američke Sedme flote u Pacifiku u poslednja dva mjeseca. Sedam mornara poginulo je u junu kada se USS Fitzgerald sudario sa teretnim brodom za prijevoz kontejnera u vodama Japana.

Kapetan Fitzgeralda smijenjen je sa komandnog mjesta, a drugi mornari će biti kažnjeni nakon što je Mornarica utvrdila slabo moreplovstvo i propuste u osmatranju koji su doveli do sudara, saopštila je Mornarica prošle nedjelje.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG