Linkovi

Sudan: Trodnevno primirje dok se evakuišu stranci


Sudan tone u haos
please wait
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

Sudan tone u haos

Sjedinjene Države saopštile su u ponedeljak da su zaraćene strane u Sudanu postigle sporazum o trodnevnom primirju, dok zapadne, arapske i azijske zemlje pokušavaju da evakuišu svoje državljane iz te zemlje.

KARTUM - Državni sekretar Antony Blinken rekao je da je sporazum o 72-satnom primirju postignut poslije dvodnevnih intenzivnih pregovora i da će početi da se primjenjuje u utorak. Dvije strane nisu poštovale nekoliko dogovora o primirju protekle nedelje.

"Tokom ovog perioda, SAD pozivaju Sudanske oružane snage (SAF) i Snage za brzu podršku (RSF) da odmah i u potpunosti poštuju prekid vatre. Da bi podržale trajan kraj borbi, SAD će se koordinisati sa regionalnim i međunarodnim partnerima i sudanskim civilnim akterima", naveo je Blinken u saopštenju.

Paravojne Snage za brzu podršku saopštile su da su pristale na primirje sa sudanskom vojskom u ponoć da bi se omogućili humanitarni napori.

"Potvrđujemo posvećenost potpunom prekidu vatre tokom perioda primirja", saopštile su RSF.

SAD su prethodno pozicionirale brodove u Crvenom moru kako bi pomogle Amerikancima da pobjegnu iz Sudana, ali nema masovne evakuacije američkih građana, rekao je portparol Bijele kuće Džon Kirbi.

"I dalje razmatramo opcije. Imamo opremu u regionu ako zatreba, ali ovo nije trenutak za masovnu evakuaciju. Rasporedićemo brodove u Crvenom moru kod luke Sudana, ako zatrebaju", kazao je Kirbi za MSNBC.

Evropa, Kina, Rusija i Japan žure da evakuišu svoje državljane, a hiljade ljudi iskoristilo je zatišje u borbama između vojske i paravojnih snaga u posljednja dva dana da pobjegne iz Sudana.

Iznenadna erupcija nasilja između vojske i paravojne grupe Snaga za brzu podršku (RSF), koja je počela 15. aprila, izazvala je humanitarnu krizu i do sada usmrtila 427 ljudi, saopštile su agencije UN.

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš upozorio je na sjednici Vijeća sigurnosti u Njujorku da nasilje preti da izazove "katastrofalan požar u Sudanu koji bi mogao da zahvati cijeli region i van njega".

Gutereš je od 15 članica vijeća zatražio da iskoriste svoj uticaj da okončaju nasilje, i da se Sudan vrati na put demokratske tranzicije.

"Moramo da uradimo sve što je u našoj moći da Sudan vratimo sa ivice ambisa", upozorio je Gutereš.

Dete iz Jordana evakuisano iz Sudana
Dete iz Jordana evakuisano iz Sudana

Dok strane zemlje evakuišu svoje državljane, više od 10.000 Sudanaca pobjeglo je u susjedni Južni Sudan, uprkos tome što je i tamo rat.

Borbeni avioni bombardovali su prijestonicu, glavni aerodrom je bio u centru borbi, a artiljerijski napadi su učinili nebezbjednim kretanje u i iz jednog od najvećih afričkih gradova.

Diplomate su meta napada, a ubijeno je najmanje pet humanitarnih radnika.

Uprkos stalnom pritisku zemalja koje su zabrinute zbog širih posljedica sukoba i bezbjednosti svojih državljana, dvije strane u Sudanu nisu poštovale privremeno primirje.

Najmanje dva konvoja koja su učestvovala u evakuaciji bila su napadnuta tokom vikenda, uključujući jedan koji je prevozio osoblje katarske ambasade i francuske državljane, od kojih je jedan povrijeđen.

Francuska i Njemačka su u ponedeljak saopštile da su evakuisale oko 700 ljudi.

Nekoliko zemalja poslalo je vojne avione iz Džibutija da odvezu ljude iz glavnog grada, dok su druge odvele ljude konvojem u luku Sudan na Crvenom moru. Odatle su se neki ukrcali na brodove za Saudijsku Arabiju.

Konvoj od oko 65 vozila sa oko 700 međunarodnog osoblja UN, nevladinih organizacija i ambasada dovezao se u nedelju iz Kartuma u luku Sudan u okviru evakuacije, rekao je diplomatski izvor.

Vojska Sudana i paravojne Snage za brzu podršku (RSF) zajednički su izveli državni udar 2021. godine, ali su se sukobili tokom pregovora o integraciji dvije grupe i formiranju civilne vlade.

Njihovo rivalstvo povećalo je rizik od šireg sukoba koji bi mogao da privuče spoljne sile: Sudan ima sedam direktnih susjeda i strateški se nalazi između zemalja Persijskog zaliva, Egipta i podsaharske Afrike.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG