Linkovi

Državni udar u Sudanu: Paravojne snage tvrde da su zauzele predsjedničku palatu


Pucnjava i dim nad Kartumom
Pucnjava i dim nad Kartumom

Glavna paravojna grupa Sudana saopćila je da je u subotu zauzela predsjedničku palatu, rezidenciju šefa vojske i međunarodni aerodrom u Kartumu u očiglednom pokušaju državnog udara, ali je vojska rekla da se bori.

Snage za brzu podršku (RSF), koje su optužile vojsku da ih je prva napala, također su saopštile da su zauzele aerodrome u sjevernom gradu Merowe i El-Obeidu na zapadu.

Situacija na terenu je nejasna. Vojska je saopštila da se bori protiv RSF-a na lokacijama za koje su paravojne snage rekli da su ih zauzele i negirala da je RSF zauzeo aerodrom Merowe.

Velika konfrontacija između RSF-a i vojske mogla bi gurnuti Sudan u široko rasprostranjeni građanski sukob jer se bori s ekonomskim slomom i plemenskim nasiljem.

RSF je optužio vojsku za izvođenje zavjere lojalista svrgnutog predsjednika Omara Hassana al-Bashira i za pokušaj državnog udara.

Sudanske vazdušne snage izvode operacije protiv RSF-a, saopštila je vojska. Snimci emitera prikazuju vojni avion na nebu iznad Kartuma, ali Reuters nije mogao nezavisno potvrditi materijal.

Pucnjava se mogla čuti u nekoliko dijelova Kartuma, a očevici izvještavaju o pucnjavi u susjednim gradovima.

Novinar Reutersa vidio je topove i oklopna vozila raspoređene na ulicama glavnog grada i čuo vatru iz teškog naoružanja u blizini sjedišta vojske i RSF-a.

Doktori su rekli da je došlo do sukoba u stambenim naseljima i da su najmanje tri civila poginula.

Sukobi su se također dešavali u sjedištu sudanske državne televizije, kratko je rekao voditelj koji se pojavio na ekranu.

Došlo je do žestoke razmjene vatre u Meroweu, rekli su očevici Reutersu.

Očevici su rekli Reutersu da su izbili sukobi između RSF-a i vojske u darfurskim gradovima El Fasher i Nyala.

Međunarodne sile - SAD, Rusija, Egipat, Saudijska Arabija, Ujedinjeni narodi i Evropska unija - pozvale su na prekid neprijateljstava.

Američki ambasador u Sudanu John Godfrey rekao je da je eskalacija tenzija u direktne borbe "izuzetno opasna". On i osoblje ambasade su se sklonili na sigurno mjesto.

Vojska je saopštila da je RSF pokušao da napadne vojne trupe na nekoliko položaja nakon što su svjedoci prijavili jaku vatru u više dijelova zemlje, što je izazvalo strah od potpunog sukoba.

RSF, za koji analitičari kažu da ima 100.000 ljudi, rekao je da je njegove snage prva napala vojska.

Ranije je RSF, na čijem čelu je bivši vođa milicije general Mohamed Hamdan Dagalo, poznatiji kao Hemedti, rekao da je vojska opkolila jednu od njenih baza i otvorila vatru iz teškog naoružanja.

Hemedtijev RSF formiran je od milicija optuženih za ratne zločine u sukobu u Darfuru. U junu 2019., snage sigurnosti predvođene RSF-om optužene su za raciju u prodemokratskom kampu u Kartumu i skoro 130 ljudi je umrlo, prema podacima ljekara aktivista.

Hemedti je zamjenik lidera vladajućeg Suverenog vijeća na čijem je čelu vojni general Abdel Fattah al-Burhan od 2019.

Civilne političke stranke koje su potpisale inicijalni sporazum o podjeli vlasti sa vojskom i RSF-om pozvale su ih da prekinu neprijateljstva. Ruska ambasada je također pozvala na prekid nasilja.

Neprijateljstva su uslijedila nakon nekoliko dana napetosti između vojske i RSF-a, što bi moglo potkopati dugotrajne napore da se Sudan vrati pod civilnu vlast nakon borbi za vlast i vojnih udara.

Hemedti, nekada jedan od najstrašnijih i nemilosrdnih vođa milicija u Darfuru, stavio se na čelo planirane tranzicije ka demokratiji, uznemirivši kolege vojne vladare i pokrenuvši mobilizaciju trupa u glavnom gradu Kartumu.

Razdor između snaga izbio je na površinu u četvrtak, kada je vojska rekla da su nedavni pokreti RSF-a, posebno u Meroweu, nezakoniti.

RSF, koji je zajedno s vojskom zbacio Bashira 2019., počeo je preraspoređivanje jedinica u Kartumu i drugdje usred razgovora prošlog mjeseca o njegovoj integraciji u vojsku u skladu sa planom tranzicije koji bi doveo do novih izbora.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG