Linkovi

Sudac Vrhovnog suda John Paul Stevens odlazi u mirovinu


John Paul Stevens, sudac Vrhovnog suda
John Paul Stevens, sudac Vrhovnog suda

Sudac Stevens, koji će ovaj mjesec napuniti 90 godine, najstariji je član Vrhovnog suda - očekuje se da će se povući možda već u lipnju, kad sud okonča sadašnje zasjedanje

Sudac američkog Vrhovnog suda John Paul Stevens objavio je danas da odlazi u mirovinu, dajući time predsjedniku Baracku Obami još jednu priliku da ispuni prazno mjesto u najvišoj sudskoj instanci zemlje svojim kandidatom. Sudac Stevens, koji će ovaj mjesec napuniti 90 godine, najstariji je član Vrhovnog suda. Očekuje se da će se povući možda već u lipnju, kad sud okonča sadašnje zasjedanje.

Sudac Stevens je bio dio liberalnog krila suda u većini kriminalnih slučajeva i u užarenim pitanjima kao što su pobačaj, građanska prava i odnosi između crkve i države. Senat će morati potvrditi njegova nasljednika. Novi sudac najvjerojatnije neće poremetiti ideološku ravnotežu suda, koji u ovom trenutku ima peteročlanu konzervativnu većinu.

John Paul Stevens jedan je od najstarijih i najduže služećih sudaca u povijesti Vrhovnog suda. Stevensa, inače veterana Drugog svjetskog rata, u sud je imenovao republikanski predsjednik Gerald Ford 1975. godine. Predsjednik Obama imenovao je prošle godine svoju prvu kandidatkinju u sud – Soniu Sotomayor, koja je time postala prvi Amerikanac hispaničkog podrijetla u najvišem američkom sudskom tijelu.

XS
SM
MD
LG