Linkovi

Sud u Moskvi potvrdio novčanu kaznu za Twitter


Twitter
Twitter

Moskovski sud potvrdio je novčanu kaznu za Twitter zbog odbijanja da uklone objave koji su povezani sa nesankcionisanim skupovima na kojima su demonstranti izrazili podršku zatvorenom opozicionom političaru Alekseju Navalnom.

Okružni sud u Taganki presudio je 17. maja da je prošlomjesečna odluka da se Twitter kazni sa 43.200 dolara zbog neuklanjanja objava u kojima se tinejdžeri pozivaju da učestvuju u skupovima za Navalnog bila ispravna i da žalba Twittera “nije bila dovoljna”.

U odvojenim slučajevima Twitteru je naređeno da plati još dvije kazne, čime ukupna novčana kazna iznosi oko 126.150 dolara. Twitter se žalio i na ove dvije oduke, ali presude još uvijek nisu donesene.

Okružni sud u Taganki je saopštio da su zabilježili i četiri prijave protiv Facebooka zbog sličnih optužbi, a ruski zvaničnici rekli su ranije ovog mjeseca da su podnijeli slične žalbe i protiv Googlea.

Ovi potezi posljednji su u sklopu velikog spora kojeg Moskva vodi sa globalnim društvenim platformama zbog sadržaja koji su navodno povezani sa političkim protestima.

Ruski kritičari Kremlja rutinski koriste društvene mreže kako bi zaobišli državnu kontrolu medija i dosegnuli desetine miliona građana svojim porukama.

Ruske vlasti su ranije prijetile da bi mogli i zabraniti društvene mreže, no ikako su nedavno povukli takve prijetnje, ruski regulatori kažu da su usporili konekcije korisnika mreža.

Roskomnadzor, ruski regulator medija saopštio je 17. maja da je Twitter počeo da uklanja dio zabranjenog sadržaja i da je zbog toga djelimično ukinuto ograničenje za pristup ovoj mreži.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG