Linkovi

Mijanmar: Saradnik Glasa Amerike osuđen na dvije godine rada


Sithu Aung Myint (lijevo) u programu Glasa Amerike sa Maung Maung Soeom i Daw Khin Myo Thet.
Sithu Aung Myint (lijevo) u programu Glasa Amerike sa Maung Maung Soeom i Daw Khin Myo Thet.

Sud u Mijanmaru osudio je u četvrtak novinara i saradnika Glasa Amerike Sithu Aung Myinta na dvije godine rada.

Sud u Yangonu osudio je Sithu Aung Myinta po članu krivičnog zakona zemlje koji se odnosi na omalovažavanje oružanih snaga.

Sithu Aung Myint već služi trogodišnju kaznu rada nakon što ga je sud u oktobru osudio za podstrekavanje.

Advokat koji zastupa novinara rekao je burmansom servisu Glasa Amerike da Sithu Aung Myint planira uložiti žalbu na posljednju kaznu. Advokat, koji je tražio da ne bude identifikovan iz bezbjednosnih razloga, dodao je da novinar čeka treće suđenje zbog optužbi za državnu klevetu.

Sithu Aung Myint je prvi put priveden u augustu 2021. godine u gradu Bahan, Yangon. Vojno vijeće je saopćilo da je Sithu Aung Myint uhapšen zbog pisanja članaka za Glas Amerike i Frontier u kojima kritikuje vojsku i prelaznu vladu.

Kada je raniji sud izrekao kaznu Sithu Aung Myintu, vršiteljica dužnosti direktora Glasa Amerike Yolanda Lopez rekla je u izjavi da vojska „mora zaustaviti neselektivno hapšenje i pritvaranje novinara i beznadežne sudske postupke koji slijede”.

„Narod Mijanmara zaslužuje da živi u društvu koje prihvaća tačne i objektivne vijesti”, rekao je Lopez.

Sithu Aung Myint poznat je u Mijanmaru po svom izvještavanju o politici, biznisu i društvenim pitanjima za lokalne medije i na svom blogu

On je saradnik Glasa Amerike od 2014. godine, pružajući sedmične analize vijesti.

Od februarskog puča 2021. godine, vlasti su koristile optužbe za podsticanje i klevetu vojske ili države protiv nezavisnih novinara.

Više od 120 novinara privedeno je od puča, a oko 50 je još uvijek u pritvoru, navodi Reporting ASEAN, koji prati hapšenja u Mjanmaru.

Ranije u novembru, hunta je oslobodila hiljade zatvorenika, uključujući pet lokalnih novinara i jednog japanskog režisera.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG