Linkovi

Sud BiH odbio optužnicu za ratni zločin protiv Kostjerevaca koji je izručen iz SAD


Arhiv - Adem Kostrjevac (Izvor: Tužilaštvo BiH)
Arhiv - Adem Kostrjevac (Izvor: Tužilaštvo BiH)

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je prvostepenu presudu kojom je odbio optužnicu protiv Adema Kostjerevca, optuženog za zločin u Zvorniku.

Vijeće je zaključilo da nisu ispunjeni uslovi za vođenje krivičnog postupka protiv Kostjerevca jer tokom istrage on nije ispitan u skladu s propisima.

Predsjedavajuća Vijeća Mira Smajlović je navela da zbog propusta u istrazi, Tužilaštvo BiH nije moglo podići optužnicu, niti ju je sudija za prethodni postupak mogao potvrditi.

Smajlović je obrazložila da se izjava o saslušanju Kostjerevca, uzeta 9. decembra 2014. u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), ni u kom slučaju ne može smatrati zapisnikom o ispitivanju.

Ona je navela da uvodni dio izjave nije preveden sa engleskog, da Kostjerevcu nije bilo rečeno da li se saslušava u svojstvu svjedoka ili osumnjičenog, da mu nije rečeno za koje djelo se sumnjiči, da nije poučen o svojim pravima, te da na dokumentu nema potpisa saslušanog.

Napominjući da je Kostjerevac saslušan u okviru međunarodne pravne pomoći i da se u tom slučaju primjenjuju propisi države u kojoj se obavlja ispitivanje, Smajlović je, pozivajući se na praksu u SAD-u, navela da je morao biti upozoren da se može braniti šutnjom, da ima pravo na advokata, kao i da se sve što kaže može upotrijebiti protiv njega.

Smajlović je istakla da su svi ovi propusti doveli do kršenja povrede prava na odbranu.

Napomenula je da su prigovori Odbrane na nezakonito saslušanje Kostjerevca u istrazi odbačeni od sudije za prethodni opstupak.

S obzirom da je utvrdilo da nisu ispunjeni formalni uslovi, Vijeće nije ulazilo u analizu izvedenih dokaza.

Kostjerevca optužnica tereti da je, kao pripadnik Vojne policije Prve muslimanske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), u periodu od 18. septembra do 4. oktobra 1992. godine ženu srpske nacionalnosti u selu Bajrići u najmanje dva navrata prisilio na seksualni odnos.

Kako se navodi u optužnici, žena je bila trudna i silovanje je uzrokovalo prekid trudnoće.

Na danas izrečenu presudu dozvoljena je žalba Apelacionom odjeljenju Suda BiH.

Suđenje Kostjerevcu počelo je u julu 2020. godine, mjesec dana nakon što je izručen iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosnu i Hercegovinu.

XS
SM
MD
LG