Linkovi

Sud BiH odredio pritvor muškarcu koji je prijetio terorističkim napadom


Sud Bosne i Hercegovine
Sud Bosne i Hercegovine

Sud Bosne i Hercegovine je na prijedlog državnog Tužilaštva odredio pritvor Simbadu Bajrektareviću, koji je preko društvenih mreža početkom aprila prijetio da će počiniti teroristički napad.

Kako se navodi u saopštenju Tužilaštva BiH od 15. aprila, 37-godišnjak iz Velike Kladuše na zapadu BiH, je višestruko osuđivan, a ovaj put je pod istragom zbog terorizma.

Protiv njega je podnesen izvještaj Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH.

Iz Tužilaštva navode da je Bajrektarević na neimenovanoj društvenoj mreži "postavio javnu poruku, kojom prijeti široj populaciji stanovništva, nazivajući ih 'nevjernicima', 'mnogobošcima' i sl., počinjenjem terorističkog napada na živote osoba".

Dodaju da je ona objavljena uz njegovu fotografiju "u maskirnim hlačama i sa automatskim oružjem, nožem i crnom zastavom sa arapskim slovima".

Kako navode, ovo se desilo nekoliko dana uoči obilježavanja vjerskog praznika Bajrama, 7. aprila.

"Osumnjičeni je nakon objave, identificiran, lociran i lišen slobode, a od njega su oduzeti predmeti i sredstva, koja će biti korištena kao dokaz u postupku", navodi se u saopštenju.

Tužilaštvo je predložilo pritvor, jer postoji opasnost da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, ponoviti kazneno djelo ili dovršiti započeto.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG