Linkovi

Krio se godinu i po: Mehmed Tutmić pritvoren zbog borbe na strani Islamske države


Tutmić se nije javljao na pozive Suda BiH, nakon čega je raspisana potjernica
Tutmić se nije javljao na pozive Suda BiH, nakon čega je raspisana potjernica

Mehmed Tutmić, optužen da se borio na strani Islamske države u Siriji, uhapšen je nakon što se skrivao oko godinu i po, a danas mu je Sud Bosne i Hercegovine (BiH) odredio pritvor.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u saradnji sa policijom iz Zenice proteklog vikenda uhapsili su Tutmića u okolini tog grada.

„Kod optuženog je pronađena automatska puška sa 30 metaka i metkom u cijevi”, kažu u Tužilaštvu BiH.

Ovo je drugi put da se privodi Tutmić. Prvobitno je uhapšen početkom septembra 2014. godine, ali je pušten na slobodu nakon određenog vremena provedenog.

U junu prošle godine Tužilaštvo je podiglu optužnicu protiv Tutmića, ali se on nije javljao na pozive da dođe na ročište i izjasni se o krivnji, te je raspisana potjernica.

Kako bi se osiguralo njegovo prisustvo na suđenju, Tužilaštvo je zatražilo od Suda da mu odredi pritvor. Taj prijedlog je Sud prihvatio i Tutmiću je pritvor određen u trajanju od dvije godine ili nove odluke.

Tutmiću je trebao biti u sudnici zajedno sa Fatihom Hasanovićem i devetorici drugih optuženika. Međutim, zbog bjekstva je razdvojen postupak u odnosu na njega.

Ove godine Hasanović je osuđen na godinu zatvora, nakon što je sa Tužilaštvom sklopio sporazum o priznanju krivnje. Iz te grupe krivicu su priznali Emin Hodžić i Fikret Hadžić, koji su, također, osuđeni na godinu zatvora.

Krajem prošlog mjeseca izrečena je nepravoznažna presuda drugim optuženicima.

Enes Mešić, Jasmin Jašarević, Salko Imamović, Adem Karamuja, Samir Hadžalić, Ibrahim Delić i Mirza Kapić osuđeni su na ukupno 12 godina i pet mjeseci zatvora zbog pridruživanja vojnim formacijama Islamske države u Siriji i nedozvoljenog držanja oružja.

XS
SM
MD
LG