Linkovi

KONAČNA ODLUKA SUDA BIH: Ništa od suđenja u predmetu „Referendum“


Sud BiH navodi da je neosnovana žalba Tužilaštva BiH na odluku o neprihvatanju optužnice u slučaju "Referendum"
Sud BiH navodi da je neosnovana žalba Tužilaštva BiH na odluku o neprihvatanju optužnice u slučaju "Referendum"

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) nije prihvatio žalbu Tužilaštva BiH na rješenje sudije za prethodno saslušanje kojom je odbijena optužnica u slučaju „Referendum“.

“Vanraspravno vijeće Suda Bosne i Hercegovine odbilo je kao neosnovanu žalbu Tužilaštva Bosne i Hercegovine i u cijelosti potvrdilo rješenje sudije za prethodno saslušanje.Protiv rješenja vanraspravnog vijeća žalba nije dopuštena”, obrazloženo je iz Suda BiH.

Sudija za prethodno saslušanje optužnicu je ranije odbio protiv Siniše Karana, Dragoljube Reljića, Gorana Zmijanca i Milana Petkovića.

„Optuženi se terete da su, kao predsjednik i članovi Republičke komisije za provođenje referenduma o Danu Republike Srpske (RS), kao službene osobe u institucijama entiteta, odbili izvršiti konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda BiH, te su počinili niz radnji i aktivnosti na provođenju referenduma o Danu Republike Srpske”, saopćilo je Tužilaštvo BiH prilikom podizanja optužnice.

Sud BiH ukazuje na činjenicu da je „izvršenje odluke Ustavnog suda BiH bilo u nadležnosti Narodne skupštine RS, kojoj je Ustavni sud BiH i dostavio odluku o privremenoj mjeri, te da optuženi nisu imali realnu moć da donesu bilo kakvu odluku o suspenziji odluke o sprovođenju referenduma”.

Prema obrazloženju Suda BiH, većina članova Komisije za sprovođenje referenduma bila je iz reda narodnih poslanika koji su učestvovali u donošenju odluke o referendumu, a koji nisu optuženi najvjerovatnije zbog toga što kao narodni poslanici uživaju imunitet.

Na ovu odluku Tužilaštvo BiH se žalilo, a što je Sud BiH danas odbacio.

Naredbu o obustavi istrage Tužilaštvo BiH je ranije donijelo protiv Davora Šešića, Nedeljka Glamočaka, Perice Bundala, Zdenka Gojkovića i Vojislava Gligića. Iz Tužilaštva BiH dali su obrazloženje da oni, kao poslanici u Narodnoj skupštini RS, imaju imunitet od krivičnog gonjenja.

Istraga je obustavljena i protiv Milorada Dodika, predsjednika RS, Željke Cvijanović, premijerke RS i Mirka Šarovića, državnog ministra iz razloga što „ne postoji dovoljno dokaza da su navedeni svojim radnjama počinili izvršenje krivičnog djela, pomaganje ili poticanje u navedenom krivičnom djelu”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG