Linkovi

SUD BiH: Optuženi bez moći da suspenduju odluku o sprovođenju referenduma o Danu RS


Sud BiH navodi da je žalbu na odluku o odbijanju optužnice moguće podnijeti u roku od 24 sata
Sud BiH navodi da je žalbu na odluku o odbijanju optužnice moguće podnijeti u roku od 24 sata

Sudija Suda Bosne i Hercegovine (BiH) odbio je potvrditi optužnicu Tužilaštva BiH u slučaju „Referendum”, jer se nije uvijerio da postoji osnovana sumnja da su četvorica optuženih počinila krivično.

Sudija za prethodno saslušanje optužnicu je odbio protiv Siniše Karana, Dragoljube Reljića, Gorana Zmijanca i Milana Petkovića.

„Optuženi se terete da su, kao predsjednik i članovi Republičke komisije za provođenje referenduma o Danu Republike Srpske (RS), kao službene osobe u institucijama entiteta, odbili izvršiti konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda BiH, te su počinili niz radnji i aktivnosti na provođenju referenduma o Danu Republike Srpske”, saopćilo je Tužilaštvo BiH prilikom podizanja optužnice.

Sud BiH ukazuje na činjenicu da je „izvršenje odluke Ustavnog suda BiH bilo u nadležnosti Narodne skupštine RS, kojoj je Ustavni sud BiH i dostavio odluku o privremenoj mjeri, te da optuženi nisu imali realnu moć da donesu bilo kakvu odluku o suspenziji odluke o sprovođenju referenduma”.

Prema obrazloženju Suda BiH, većina članova Komisije za sprovođenje referenduma bila je iz reda narodnih poslanika koji su učestvovali u donošenju odluke o referendumu, a koji nisu optuženi najvjerovatnije zbog toga što kao narodni poslanici uživaju imunitet.

Žalbu je moguće uložiti u roku od 24 sata, navodi Sud BiH.

Naredbu o obustavi istrage Tužilaštvo BiH je ranije donijelo protiv Davora Šešića, Nedeljka Glamočaka, Perice Bundala, Zdenka Gojkovića i Vojislava Gligića. Iz Tužilaštva BiH dali su obrazloženje da oni, kao poslanici u Narodnoj skupštini RS, imaju imunitet od krivičnog gonjenja.

Istraga je obustavljena i protiv Milorada Dodika, predsjednika RS, Željke Cvijanović, premijerke RS i Mirka Šarovića, državnog ministra iz razloga što „ne postoji dovoljno dokaza da su navedeni svojim radnjama počinili izvršenje krivičnog djela, pomaganje ili poticanje u navedenom krivičnom djelu”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG