Linkovi

Osman Abdulaziz Kekić - prvi oslobođeni povratnik iz Sirije


Abdulaziz Osman Kekic nakon jednog od ranijih ročišta
Abdulaziz Osman Kekic nakon jednog od ranijih ročišta

Osman Abdulaziz Kekić je oslobođen optužbe da se u Siriji borio na strani Islamske države. On je, za sada, prvi optuženik koji za takvo krivično djelo nije proglašen krivim, odnosno da se pridružio paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

Kekić nije danas došao na objavu presude, a prema obrazloženju njegovog branioca Senada Dupovca, razlog je nedostatak novca za dolazak iz okoline Brčkog u Sarajevo.

Za sada je pravosuđe procesuiralo više od 20 državljana za odlazak na sirijsko ratište i priključivanje terorističkim formacijama Islamske države, pokušaje, propagiranje, kao i za organizaciju odlazaka.

Svi, osim Kekića, pravosnažno su osuđeni na približno 50 godina zatvora.

Postupak protiv Kekića trenutno je i posljednji koji se vodi za pridruživanje Islamskoj državi i povezana krivična djela.

Sudsko vijeće dalo je obrazloženje za svoju odluku.

Prema optužnici, Kekić je u martu 2015. godine otputovao u Siriju i pridružio se terorističkoj jedinici „Anwar Awlaki”. Pripadnik te jedinice bio je do oktobra prošle godine, tvrdilo je Tužilaštvo BiH.

Za Sudsko vijeće nije sporno da je Kekić boravio u Siriji, a što proizilazi iz iskaza svjedoka, ali i njegove izjave iz istrage.

Prema obrazloženju predsjedavajućeg Sudskog vijeća Mirsada Strike, Optužba nije uspjela dokazati da se Kekić priključio jedinici „Anwar Awlaki”, odnosno da se pridružio paravojnim ili parapolicijskim snagama.

Takvu tvrdnju tužiteljica Elvira Stanojlović je dokazivala svjedočenjem povratnika iz Sirije, a kojem je Kekić ispričao da se pridružio formaciji „Anwar Awlaki”.

Sudsko vijeće ne tvrdi da Kekić nije kriv, već da predstavljeni dokazi nisu dovoljni, te da ništa drugo nije preostalo nego izreći oslobađajuću presudu. Napomenuli su i da ne smatraju da svjedočenje povratnika nije istinito.

„Sud je dužan donijeti oslobađajuću presudu kada je ostavljena sumnja da li je optuženi počinio krivično djelo”, kazao je sudija Strika.

Na ovu presudu je dozvoljena žalba.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG