Linkovi

PRESUDA SUDA BIH: Sudija Azra Miletić osuđena na dvije i po godine zatvora zbog primanja mita


Azra Miletić je imenovana u Sud BiH 2004. godine, a suspendovana 2015. godine
Azra Miletić je imenovana u Sud BiH 2004. godine, a suspendovana 2015. godine

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) prvostepenom presudom je osudio Azru Miletić na dvije i po godine zatvora da je kao sudija Suda BiH primila mito od najmanje 3.000 eura.

Miletić je osuđena da je putem posrednika (zaštićenog svjedoka S-1) dogovorila da primi novac kako bi se Rami Brkiću, nekadašnjem policijskom komesaru Unsko-sankog kantona, i Senadu Šabiću u drugostepenom postupku ublažila prvobitna kazna ili donijela oslobađajuća presuda.

Brkiću i Šabiću se sudilo za zloupotrebu položaja, primanje i davanje dara, te promet drogom.

U tom predmetu Miletić je bila predsjedavajuća Sudskim vijećem uz još dva člana. Vijeće u tom sastavu nikad nije donijelo drugostepenu presudu Brkiću i Šabiću, jer je Miletić uhapšena, a kasnije puštena da se brani sa slobode.

Nakon što je zamijenjena sudija Miletić, Brkiću i Šabiću je izrečena presuda kojom su osuđeni na ukupno 22 godine zatvora. Kazne su identičene kao u prvostepenom postupku.

Međutim, u zatvor nisu upućeni jer su iskoristili odbranu sa slobode i pobjegli tokom 2015. i 2016. godine.

Prema presudi, Miletić je bilo obećano 48.500 eura, koliko je Šabić predao zaštićenom svjedoku S-1, a isplaćen je dio, odnosno najmanje 3.000 eura.

Sudija Biljana Ćuković, koja je sudila u ovom predmetu, kazala je da nisu cijenjeni dokazi pribavljeni putem posebnih istražnih radnji, jer je ustanovljeno da su nezakoniti, već da se presuda zasniva na iskazima svjedoka i drugim dokumentima.

Prilikom obrazloženja presude, sudija Ćuković je kazala da je radnjama sudije Miletić povrijeđen autoritet sudije i povjerenje građana u pravosuđe.

Odbrana je najavila da će iskoristiti svoje pravo i podnijeti žalbu na ovu prvostepenu presudu.

Advokatica Jesenka Rešidović
Advokatica Jesenka Rešidović

Za Odbranu, kako su izjavili medijima nakon izricanja presude, neprihvatljivo je to što je Sud Bih prihvatio iskaz svjedoka koji je, kako tvrde, prevario mnoge građane i državu.

Miletić je do suspenzije u februrau 2015. godine radila u Apelacionom odjeljenja Suda BiH.

Za sudiju Suda BiH imenovana je 2004. godine, a tokom karijere, između ostalog, imenovana je i u Tim za praćenje za praćenje primjene krivičnog zakonodavstva BiH, Komisiju za polaganje pravosudnog ispita na nivou BiH, a odbrana je i za stalnog edukatora pri Centru za edukaciju sudija i tužilaca Federacije BiH i Republike Srpske.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG