Linkovi

Studije: Omikron blaži od delte, ali nije bezopasan


Testiranje na kovid na Tajms skveru u Njujorku
Testiranje na kovid na Tajms skveru u Njujorku

Dva nova istraživanja sprovedena u Velikoj Britaniji pokazala su da je omikron soj blaži od delta soja.

Naučnici ističu da, bez obzira na nalaze istraživanja, ne smije da se zaboravi činjenica da je omikron višestruko zarazniji od delta varijante i da je veća šansa da zaobiđe vakcine. Veliki broj zaraženih takođe može da preoptereti zdravstvene sisteme.

Istraživanja Imperijal koledža u Londonu pokazala su da oni zaraženi omikronom imaju 20 odsto manje šanse da završe u bolnici u odnosu na zaražene deltom, odnosno 40 odsto manje šanse da provedu barem jednu noć u bolnici.

Analiza je pokazala i da je u decembru, prema rezultatima PCR testova u Engleskoj, registrovano 56 hiljada slučajeva omikrona i 269 slučajeva delte.

Druga studija sa Univerziteta u Edinburgu, Škotskoj, pokazala je da je rizik od hospitalizacije za dvije trećine manji kod omikrona, nego kod delte. Ističe se i činjenica da su od 24 hiljade slučajeva omikrona u Škotskoj, većina mladi do 39 godina - a mlađi imaju manje šanse da razviju težu kliničku sliku.

"Ovo istraživanje je jedno od prvih koje pokazuje da je šansa da završite u bolnici sa omikronom manja nego kod delta soja", napisali su naučnici.

Dodali su da su nalazi rani, ali ohrabrujući.

Ova istraživanja treba da potvrde i drugi, nezavisni eksperti, što je standardna procedura kod naučnih istraživanja.

"Najbolje je na ovo gledati sa opreznim optimizmom", rekao je Manuel Askano, biohemičar sa Univerziteta Vanderbilt.

On je kazao da se situacija u Velikoj Britaniji ne mora odnositi i na druge zemlje. Takođe, kao manjkavost se ističe i to što su škotskim istraživanjem obuhvaćeni samo mladi.

Podaci iz Južnoafričke Republike, gde je omikron prvo registrovan, pokazuju da je riječ o blažem soju koronavirusa.

Broj hospitalizovanih od omikrona je mnogo manji u poređenju sa delta sojem, te da iako ima mnogo zaraženih, broj hospitalizovanih nije toliki.

XS
SM
MD
LG