Linkovi

Studija o Sinofarmu: Antitijela opadaju pet mjeseci poslije revakcine, treća doza ih vraća


Bočice sa Sinofarm vakcinom
Bočice sa Sinofarm vakcinom

Treća doza kineske Sinofarm vakcine protiv koronavirusa povećava nivo antitijela koja opadaju nekoliko mjeseci poslije primanja druge doze, pokazalo je istraživanje sprovedeno u Kini.

Studija, koju još treba da potvrde i drugi naučnici, objavljena je u trenutku kada se u Kini daje treća doza vakcine rizičnim grupama populacije, iz straha da zaštita slabi protokom vremena.

Nivo antitijela pet mjeseci poslije revakcinacije Sinofarmom opada za 70 posto u odnosu nivo koji se dostigne četiri nedjelje poslije druge doze vakcine, pokazalo je istraživanje u kome su učestvovali zdravstveni radnici.

Ali, nedjelju dana poslije treće doze, koncentracija antitijela ponovo raste.

Rezultati istraživanja ne pokazuju, međutim, kako treća doza djeluje na različite sojeve virusa.

I druge vakcine protiv Covida slabe protokom vremena, pa su njihovi proizvođači predložili da se da treća doza. Međutim, neki naučnici kažu da je potrebno više podataka da bi se znalo da li je treća doza potrebna ili ne.

Poslije treće doze Sinofarm vakcine popravlja se i ćelijski odgovor na virus, navodi se u istraživanju i dodaje da je ćeljski odgovor i najvažniji za dugoročnu zaštitu od virusa.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG