Linkovi

Studija: Pušačima prijeti veći rizik hospitalizacije i smrti od COVID19


Prostorija za pušače na stanici Šinagava u Tokiju, 2. avgusta 2021.
Prostorija za pušače na stanici Šinagava u Tokiju, 2. avgusta 2021.

Nova studija objavljena u Britaniji pokazala je da su pušači skloniji težim oblicima COVID-19 kao i da im prijeti veći rizik da podlegnu bolesti.

Naučnici genetičke istraživačke grupe UK Biobank posmatrali su više od 420.000 dobrovoljaca u periodu između januara i avgusta 2020, i sakupljali podatke iz institucija opšte prakse, rezultate testova na COVID-19, podatke o prijemu u bolnice i dokumenta o smrtnim slučajevima, kako bi identifikovali vezu između pušenja i ozbiljne bolesti poslije zaraze koronavirusom.

U studiji, koja je objavljena u medicinskom žurnalu Toraks (Thorax), ustanovljeno je da kod pušača postoji 80% veća vjerovatnoća da će biti primljeni u bolnicu, a smrtni ishod od COVID-19 takođe je češći u ovoj grupi.

Istraživači su primjenjivali tehniku koja koristi genetske varijante da predstavljaju konkretni faktor rizika, u ovom slučaju varijante prema kojima je neka osoba sklonija konzumiranju velikog broja cigareta, da bi pronašli dokaze o uzročno-posljedičnoj vezi pušenja i težih oblika Kovida.

U studiji se navodi da kod osoba koje su genetski predisponirane da budu pušači postoji 45% veći rizik od infekcije i 60% veći rizik da budu hospitalizovane sa COVID19.

U izvještaju su korištene informacije agencija AP i Reuters .

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG