Linkovi

Studija: Više od trećine oboljelih od Covid-19 dobilo oštećenje bubrega


Hitna pomoć u New Yorku (Foto: AP/John Minchillo)
Hitna pomoć u New Yorku (Foto: AP/John Minchillo)

Više od trećine pacijenata oboljelih od Covid 19 koju se se liječili u glomaznom zdravstvenom sistemu New Yorka, imala je akutno oboljenje bubrega, a 15 odsto je moralo i na dijalizu, objavili su američki naučnici. Studiju je sproveo tim Nortvel Helta, najveće zdravstvene ustanove u saveznoj državi New York

"Zaključili smo se da je od prvih 5 449 primljenih pacijenata, 36, 6 odsto dobilo oštećenje bubrega", rekao je jedan od autora studije dokror Kenar Dževeri, nefrolog čija su saznanja o bubrezima objavljivana u međunarodnim žurnalima.

Akutna oštećenja bubrega dešavaju se kada ovi organi otkazuju i nisu u stanju da čiste otpadne materije. Od pacijenata koji su imali oštećenja bubrega, 14,3 odsto je moralo da dijalizu, rekao je Džaveri u telefonskom intervjuu.

Ova studija je za sada najopsežnija koja se bavi oštećenjem bubrega kod pacijenata sa koronavirusom. Može biti od koristi jer, kako kaže Džaveri, i u druge bolnice dolaze novi pacijenti sa Covid 19, od koga je u svijetu oboljelo preko 4, 3 miliona ljudi, a preminulo oko 300 000.

Nekoliko timova istraživača je primjetilo da se povećava broj oštećenja bubrega kod oboljelih od koronavirusa. Džaveri i njegove kolege su pregledali medicinske podatke 5 449 pacijenata hospitalizovanih od 1. marta do 5. aprila.

Saznali su da oštećenje bubrega nastupa u ranim fazama bolesti, jer je 37, 3 odsto pacijenata već imalo problema sa tim organom kada su hospitalizovani, ili su im bubrezi oštećeni u 24 sata od prijema u bolnicu.

U mnogim slučajevima, oštećenje bubrega dogodilo se kada su teško oboljeli morali da budu priključeni na respirator, kaže Džaveri. Od 1000 pacijenata na respiratoru, oko 90 odsto je dobilo oštećenje bubrega. Od 925 pacijenata kojima nije bila potrebna pomoć respiratora, 21,7 odsto je imalo problema sa bubrezima.

Teško oboljeli pacijenti često dobiju oštećenje bubrega, dok im se pogoršava stanje, navodi Džaveri:

"To nije vezano za Covid 19, više zavisi koliko ste oboljeli".

Svakako, imajući u vidu procenat pacijenata čiji bubrezi obole, ova studija bi mogla da pomogne bolnicama da planiraju šta im je potrebno od zaliha i osoblja za naredne pacijente sa koronavirusom, rekao je Džaveri.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG