Linkovi

Studija: Antidepresiv pomaže u liječenju oboljelih od kovida


Koronavirus pod mikroskopom
Koronavirus pod mikroskopom

Jeftin antidepresiv smanjuje potrebu za bolničkim liječenjem među odraslima koji imaju kovid i u rizičnim su grupama, pokazala je studija koja proučava kako lijekovi koje već imamo mogu da utiču na liječenje koronavirusa.

Istraživači su rekli da lijek fluvoksamin, koji se koristi za liječenje depresije i opsesivno kompulsivnih poremećaja, inače ima dobar efekat na smirivanje upalnih procesa i da je pokazao dobre rezultate u manjim istraživanjima.

Koautor studije, doktor Edvard Mils sa Mekmaster univerziteta u Ontariju, rekao je da su nalaze sada proslijedili američkom Nacionalnom institutu za zdravlje i da se nadaju da će dobiti zeleno svjetlo i od Svjetske zdravstvene organizacije.

"Ako WHO to preporuči, moglo bi da bude spašeno mnogo života", kaže Mils.

Lijek fluvoksamin bi koštao samo 4 dolara za liječenje od kovida, što je neuporedivo jeftinije od tretmana antitijelima koji košta 2.000 dolara ili Merkove eksperimentalne pilule koja košta 700 dolara.

Istraživači su testirali antidepresiv na oko 1.500 dobrovoljaca u Brazilu koji su se nedavno zarazili koronavirusom i bili u riziku od teške kliničke slike zbog dijabetesa ili srčanih problema. Polovina je dobila antidepresive, druga polovina lažne tablete i bili su na posmatranju četiri nedelje.

U grupi koja je uzimala lijekove, 11 odsto pacijenata je zahtijevalo bolničko liječenje, dok je tako bilo sa 16 odsto pacijenata koji su uzimali lažne tablete.

Rezutati studije su objavljeni u medicinskom časopisu Lancet, a nezavisni eksperti koji su nadzirali studiju su rekli da može i da se prekine prije vremena jer su rezultati bili jasni.

Ostaju otvorena pitanja o tome koja je najbolja doza, kao i da li bi i drugi pacijenti, koji nisu u velikom riziku da budu hospitalizovani, mogli da je koriste u liječenju kovida.

Testiraju se i drugi lijekovi koji bi mogli da pomognu u liječenju protiv kovida. I dalje se istražuje lijek protiv hepatitisa, dok su se neuspješnim pokazali ivermektin, metformin i hidroksihlorokin.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG