Linkovi

Studija: Amerikanci manje puše cigarete


Pušenje cigareta u Sjedinjenim Američkim Državama palo je na najniži nivo tokom prošle godine, samo jedan od devetero odraslih naveo je da puši, prema vladinom istraživanju.

Konzumacija elektronskih cigareta pak raste, koristi ih 1 od 17 odraslih. Preliminarni podaci Centra za kontrolu bolesti zasnovani su na odgovorima više od 27 hiljada anketiranih odraslih građana i građanki.

Pušenje cigareta je faktor rizika za rak pluća, kardiovaskularne bolesti i za šlog, a dugo je smatran glavnim razlogom smrti koje su se mogle izbjeći prevencijom.

Sredinom šezdesetih godina prošlog vijeka, 42 odsto odraslih su bili pušači. Ova stopa postepeno opada, što zbog poreza na cigarete, rasta cijena duhanskih proizvoda, zabrane pušenja i promjena u društvu o tome koliko je pušenje prihvatljivo.

Prošle godine, procenat pušača opao je za 11 odsto, sa 12,5 odsto u 2020. i 2021. godini. Konačni rezultati studije se ponekad revidiraju nakon analize, tako da se očekuje da će Centar za kontrolu bolesti uskoro objaviti konačne podatke za 2021. godinu.

Konzumacija elektronskih cigareta bilježi rast od 6 odsto prošle godine, sa 4, 5 odsto godinu dana ranije, navodi se u anketi.

Taj rast brine doktora Jonathana Sameta, dekana Škola za javno zdravlje Colorada. Ovisnost o nikotinu ima posljedice po zdravlje, kao što je rizik od visokog krvnog pritiska i sužavanje arterija, prema Američkom udruženje za bolesti srca.

"Mislim da će nastaviti da se smanjuje pušenje, ali da li će pasti i opšta ovisnost o nikotinu, imajući u vidu porast korištenja elektronskih proizvoda, to nije jasno", naveo je Samet koji je koautor američkih izvještaja glavnog zdravstvenog zvaničnika Bijele kuće o pušenju cigareta i zdravlju skoto 4 dekade.

Stope pušenja i vejpovanja su skoro skroz obrnute kod tinejdžera. Samo 2 odsto tinejdžera je pušilo tradicionalne cigarete, dok je čak 14 odsto njih koristilo elektronske, prema studiji Centra za kontrolu bolesti.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG