Linkovi

Jones: Popravite ustav kako bi svi bosanskohercegovački gradjani jednakopravno mogli da se natječu za politička prava i odgovornosti


Jones: Popravite ustav kako bi svi bosanskohercegovački gradjani jednakopravno mogli da se natječu za politička prava i odgovornosti
Jones: Popravite ustav kako bi svi bosanskohercegovački gradjani jednakopravno mogli da se natječu za politička prava i odgovornosti

Butmirski proces sadrži i takozvanu EU klauzulu koja pojašnjava ulogu države i entiteta u kontaktu i poslovanju sa EU u stvarima koje su od interesa za Uniju. I opet, to je neophodno da bi Bosna načinila novi korak ka kandidatskom statusu.

Pomoćnik američkog državnog sekretara Stuart Jones, na tribini u Centru za strateške i medjunarodne studije, ovdje u Washingtonu, je izmedjuostaloga govorio i o Bosni i Hercegovini, a učesnike je posebno zanimao status Butmirskih pregovora, započetih pa zatim obustavljenih. Gospodin Jones je izmedjuostaloga rekao:

Proces reformi kojeg su zajedno predložile Sjedinjene Države i Evropska Unija, kroz nekoliko posjeta koje su predvodili zamjenik državnog sekretara Steinberg i predstavnika tadašnjeg predsjedavajućeg EU - Švedske, Carl Bildt, kao ideju je imao da se bosanskim stranama i strankama ukaže na konkretne mjere koje oni treba da poduzmu i urade specifične reforme, kako bi mogli ostvariti minimum za kvalifikaciju za kandidatski status u EU i da ojačaju svoje perspektive za ulazak u NATO.

Ti prijedlozi su i dalje na snazi, oni, istina, nisu prihvaćeni od većine stranaka učesnica i ono što smo mi rekli je: Ako vam se ne dopadaju naši prijedlozi, izadjite pred nas sa svojim vlastitim idejama, ali ove mjere su neophodan minimum da biste vi dobili kandidatski status - trebate popraviti svoj ustav kako bi svi bosanskohercegovački gradjani jednakopravno mogli da se natječu za politička prava i odgovornosti, jer po sadašnjem bh ustavu, ako niste pripadnik jednog od tri konstitutivna naroda ne mžete se kandidovati za predsjednika ili za druge ključne pozicije. To jednostavno treba popraviti, Evropski sud za ljudska prava je to presudio i vi to morate popraviti.

Butmirski proces sadrži i takozvanu EU klauzulu koja pojašnjava ulogu države i entiteta u kontaktu i poslovanju sa EU u stvarima koje su od interesa za Uniju. I opet, to je neophodno da bi Bosna načinila novi korak ka kandidatskom statusu. To su, dakle, te propozicije, ali one su sad u limbu, jer pred Bosnom su izbori u oktobru i teško bi bilo reformirati ustav prije oktobarskih izbora, ali nakon što oni budu završeni i vlada bude uspostavljena, sve to ponovo postaje aktuelno. Da se poslužim izrekom, mi im možemo pokazati gdje je izvor, ali oni sami moraju konja povesti na vodu, mi im požemo ukazati na ono što je neophodno, i možemo zajedno sa EU raditi na tome da se izbjegnu bilo kakve nejasnoće i zabune, ali opet će stranke morati da odluče šta će da urade, i to je nešto što mi više ne možemo raditi umjesto njih, zaključio je američki zvaničnik.

XS
SM
MD
LG