Linkovi

Stručnjaci UN-a: WhatsApp saudijskog princa povezan sa upadom u telefon vlasnika Washington Posta i Amazona


Jeff Bezos, vlasnik Amazona i Washington Posta
Jeff Bezos, vlasnik Amazona i Washington Posta

DUBAI - Mobitel osnivača Amazona i vlasnika Washington Posta, Jeffa Bezosa, bio je hakiran u, čini se, pokušaju prijestolonasljednika Saudijske Arabije da utječe na izvještavanje lista o kraljevstvu, izjavila su dva stručnjaka UN za ljudska prava.

Stručnjaci UN-a pozvali su na "neposrednu istragu" Sjedinjenih Država u izvještaju koji je naručio Bezos, a koji je pokazao da je telefon moćnika milijardera tehnologije vjerovatno hakovan nakon što je dobio MP4 video datoteku poslanu s računa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana na WhatsApp nakon dvojice što su razmijenili telefonske brojeve tokom večere u Los Anđelesu 2018. godine.

Bezos i saudijski princ Bin Salman
Bezos i saudijski princ Bin Salman

Video datoteka je poslata u Bezosov telefon pet mjeseci prije nego što su saudijskog kritičara i kolumnistu Posta Jamal Khashoggija u oktobru ubili saudijski vladini agenti unutar saudijskog konzulata u Turskoj.

U to vrijeme, prijestolonasljednik je široko hvaljen zbog pokretanja velikih društvenih reformi u kraljevstvu, dok je Khashoggi istovremeno pisao stupce u Postu koji su isticali tamniju stranu princa Mohammeda.

Post je bio oštro kritičan prema saudijskoj vladi nakon Khashoggijeva ubistva i tražio je odgovornost u velikoj javnoj kampanji koja je u novinama vođena nedjeljama nakon njegove smrti.

"Informacije koje smo dobili sugeriraju moguću umiješanost prijestolonasljednika u nadzor nad gospodinom Bezosom, u nastojanju da utječe, ako ne i šutnjom, na izvještaje Washington Posta o Saudijskoj Arabiji", rekli su neovisni američki stručnjaci.

Jamal Khashoggi
Jamal Khashoggi

U vrijeme kada je Saudijska Arabija "navodno istraživala ubojstvo gospodina Khashoggija i progonila one koje je smatrala odgovornima, tajno je vodila masovnu internetsku kampanju protiv gospodina Bezosa i Amazona koju su uglavnom usmjerili na vlasnika Washington Posta", rekli su stručnjaci.

Bezos je javnost o provali u telefon objavio prošle godine. Rekao je da je tabloid National Enquirer, čiji vlasnik ima veze s prijestolonasljednikom, prijetio da će objaviti Bezosove privatne poruke i fotografije ako ne zaustavi privatnu istragu koju je tražio zbog hakovanja svog telefona.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG