Linkovi

Stroge propise o čistoći zraka u Californiji morat će poštivati i strani prijevoznici


Stroge propise o čistoći zraka u Californiji morat će poštivati i strani prijevoznici
Stroge propise o čistoći zraka u Californiji morat će poštivati i strani prijevoznici

Prema kalifornijskom zakonu, najprometnije luke u toj saveznoj državi pripremaju priključke za određene vrste brodova kako bi se oni priključili u električnu mrežu i smanjili ispuštanja zagašivača.

Neka od najzagađenijih mjesta u svijetu su – luke. To rezultira zdravstvenim problemima ne samo za dišni sustav, nego može izazvati i rak. U Sjedinjenim Državama, Kalifornija ima najstrožije propise u vezi kvalitete zraka u lukama, što će se odraziti na brodove sa svih strana svijeta.

Los Angeles nije samo drugi najveći grad u Sjedinjenim Državama nego je i pri vrhu po zagađenosti zraka. Christopher Patton iz Lučke uprave nema dvojbi oko uzroka: susjedne luke Los Angeles i Long Beach glavni su izvor zagađenja u čitavom području. Patton kaže da se u zadnjih pet godina poduzimaju mjere za čišćenje zraka u dvjema lukama, a one ni nisu jedine u svijetu koje su problem shvatile vrlo ozbiljno: "I mnoge kineske, korejske i japanske luke razmatraju iste stvari koje mi radimo jer je problem univerzalan. Imate područja guste naseljenosti s kompleksima industrijskih luka; kako raste stanovništvo u tom području i poboljšava se životni standard, tako ljudi više konzumiraju i imate sve više uvoznih i izvoznih proizvoda ... to stvara jaki problem s kvalitetom zraka."

Heather Tomley, iz Lučke uprave Long Beach, kaže da oceanski brodovi stvaraju značajno zagađenje: "Oni su izvor više od 50 posto ispuštanja zagađenja u lukama. Oni su nam najveći problem."

Kako bi očistila zrak, Kalifornija je jedina američka savezna država koja od svih brodova traži da koriste gorivo s niskom koncentracijom sumpora kad se nađu na 44 kilometara od obale. Nedavna studija Nacionalne uprave za oceane i atmosferu ustanovila je da se takvim gorivom smanjuju štetna ispuštanja čak za 90 posto. Ali. lučki pilot Mark Coynes kaže da motori mnogih brodova nisu dizajnirani za čišće gorivo: "Ne samo da to može potencijalno oštetiti motor, nego može izazvati i operativne probleme."

Ali, motore će trebati adaptirati. Počevši s 2012., prema propisima Međunarodne organizacije za plovidbu, svi brodovi na udaljenosti od 320 kilometara od Sjeverne Amerike morati će koristiti čišće dizel gorivo. To je već norma u Baltiku i Sjevernom moru. Kad pristanu, brodovi tradicionalno i dalje koriste dizel za energiju koja im je potrebna.

Prema kalifornijskom zakonu, najprometnije luke u toj saveznoj državi pripremaju priključke za određene vrste brodova kako bi se oni priključili u električnu mrežu i smanjili ispuštanja zagašivača. Christopher Patton kaže da se takva opskrba s kopna može naći i u luci Šangaja: "Oni imaju vrlo aktivan i agresivan program koji provode na svim svojim terminalima. Koriste pritom tehnologiju koju smo mi prvi uveli ovdje u luci Los Angelesa za kontejnerske brodove."

Luke diljem Sjedinjenih Država pokušavaju smanjiti ispuštanje zagađivača na području iskrcaja i prekrcaja. Neki kamioni i druga lučka oprema koriste čišće dizel gorivo, dok drugi koriste komprimirani ili tekući prirodni plin. A dvojne luke Los Angelesa i Long Beacha nadaju se da će u slijedećih nekoliko godina sva vozila koja djeluju na području luka biti na električni pogon.

XS
SM
MD
LG