Linkovi

Strazbur: Nova presuda protiv BiH. Neodržavanje izbora u Mostaru je diskriminacija


Irma Baralija from Mostar sued BiH for a court in Strasbourg because of the fact that no local elections have been held since 2008 in that city.
Irma Baralija from Mostar sued BiH for a court in Strasbourg because of the fact that no local elections have been held since 2008 in that city.

U danas objavljenoj presudi Evropskog suda za ljudska prava u Strasburgu, po tužbi Irme Baralija iz Mostara, u predmetu Baralija protiv Bosne i Hercegovine, sud je odlučio da je postojalo kršenje člana 1. Protokola br. 12 (opća zabrana diskriminacije) Evropske konvecije o ljudskim pravima.

Predmetni slučaj, navodi se u saopštenju Suda, se ticao pravne praznine koja je onemogućila podnositeljici predstavke, lokalnoj političarki koja živi u Mostaru, da glasa i bude birana na lokalnim izborima.

"Imajući u vidu veliki broj potencijalnih podnositelja predstavke i hitnu potrebu da se okonča trenutna situacija, Sud je zaključio da tužena država mora izmijeniti Izborni zakon najkasnije u roku od šest mjeseci od kad ova presuda postane konačna, da bi omogućila održavanje lokalnih izbora u Mostaru.
Ukoliko tužena država propusti to učiniti, Sud je konstatovao da Ustavni sud ima ovlaštenje da sam uspostavi privremeno rješenje", navodi se u saopštenju Suda.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG