Linkovi

Strava u Ulici brijestova - sablasni Freddy Krueger u reinkarnaciji originalne verzije


A Nightmare on Elm Street
A Nightmare on Elm Street

Tko bi mogao zaboraviti sablasni lik Freddyja Kruegera: izobličeno lice, dugačke noževe koji iskoče iz njegovih prstiju kao i način na koji snove svojih žrtava pretvara u noćne more.

Jedan od najjezovitijih zlikovaca iz modernih američkih filmova strave i užasa, Freddy Krueger, vraća se na velike ekrane u novoj i još jezivijoj verziji njegove tragične priče.

Tko bi mogao zaboraviti sablasni lik Freddyja Kruegera: izobličeno lice, dugačke noževe koji iskoče iz njegovih prstiju kao i način na koji snove svojih žrtava pretvara u noćne more.

Skupinu tinejđera čudi kako to da sanjaju svi istog čovjeka, ali dok shvate zašto, već je prekasno jer, jednoga za drugim, taj ih lik ubija dok spavaju. Freddy je ubio svoje prve žrtve prije 26 godina, u originalnoj verziji "Strave u Ulici brijestova", koju je napisao i režirao Wes Craven, bivši sveučilišno profesor književnosti koji je vratio u život žanr horrora. Naizgled nezaustavljivi lik Freddyja Kruegera vratio se u još šest filmova - sedam ako se računa i onaj iz 2003. pod naslovom Freddy protiv Jasona, u kojoj se borio protiv koljača iz filmske franšize Petak 13-ti, Jasona Vorheesa. U ovoj novoj verziji, režiju vodi Sam Bayer, zvijezda u svijetu glazbenih videa, kojemu je ovo debitantski dugometražni film.

Robert Eglund glumio je stravičnog ubojicu u ranijim filmove Strave u Ulici brijestova, no u ovom re-makeu tu ulogu preuzima Jackie Earle Haley, bivša dječja filmska zvijezda čija je karijera bila ponovno oživljena njegovom interpretacijom uloge u filmu "Little Children", iz 2006., za koju je bio nominiran za Oskara. Haley je kazao da mu je cilj bio napraviti Krugera još stravičnijim nego u ranijim filmovima.

Mlada glumica - kako kažu, zvijezda u usponu! - Rooney Mara glumi Nancy, tinejđerku koja razriješi tajnu zašto ubojica hara njezinim snovima i snovima njenih prijatelja iz razreda. Marina Nancy je jedan od brojnih spomena na originalnu verziju. Jednako kao i onda, i sada likovi sami sebe dovode u situacije u kojima publika poželi viknuti: 'ne idi tamo!'

No, film je vjeran svome žanru i likovi, naravno, odlaze tamo kamo ne bi trebali. Mlade, zgodne i krajnje stravičnim situacijama nevične žrtve glume, među ostalima, Kellan Lutz, Thomas Dekker, Katie Cassidy i Kyle Gallner. Scenarij su napisali Wesley Strick i Eric Heisserer, a producent je Michael Bay, koji je ranije bio na čelu produkcije filma "Transformers".

XS
SM
MD
LG