Linkovi

Dominique Strauss Kahn u njujorškom zatvoru bez mogućnosti kaucije


Dominique Strauss Kahn u njujorškom zatvoru bez mogućnosti kaucije
Dominique Strauss Kahn u njujorškom zatvoru bez mogućnosti kaucije

Preliminarni dokazi uključuju jasnu i konsistentnu priču žrtve, identifikaciju optuženog u policiji, i hotelsku sigurnosnu kameru na kojoj se, kako se čini, vidi optuženi kako brzo napušta hotel.

Prvi čovjek Međunarodnog monetarnog fonda Dominique Strauss Kahn se nalazi u zatvoru u New Yorku nakon što je sudija odbio da ga pusti uz kauciju zbog optužbi da je seksualno napastvovao hotelsku sobaricu. Strauss Kahn je vodeća ličnost u francuskoj politici i mogući kandidat Socijalističke stranke za predsjednika. Sud je međutim donio odluku da je on osoba koja bi vjerovatno mogla pobjeći iz zemlje.

Dominique Strauss Kahn je izašao pred krivični sud na Manhattnu kako bi saslušao optužbe, među kojima su seksualni napad i pokušaj silovanja. Pomoćnik advokata iz te oblasti John McConnell objašnjava optužbe.

Optuženi je zatvorio hotelsku sobaricu u svoju sobu, seksualno je napastvovao i pokušao je silovati. Kada mu to nije uspjelo, primorao ju je na oralni seks, rekao je gospodin McConnell.

On je zatražio od sutkinje Melisse Jackson da ne odobri kauciju, navodeći da Strauss Kahn ima osobne, političke i financijske izvore da plati milione dolara kaucije i da se ne vrati. Jedan od advokata odbrane, Benjamin Brafman, je ponudio, kako je rekao, darežljiv paket od milion dolara. On je uključivao dogovor da Strauss Kahn ostane sa svojom kćerkom u New Yorku, nosi elektronski uređaj za praćenje i preda svoje putne isprave. Gospodin Brafman je rekao da je odbrana razočarana odlukom sutkinje Jackson.

Ne vjerujemo da on ima ikakvu namjeru da ikada pobjegne odavde. Njegova osnovna namjera je da pokuša sačuvati svoje ime i ponovo uspostaviti svoj ugled, rekao je advokat odbrane.

Forenzički dokazi se još uvijek sakupljaju, ali tužitelji navode da preliminarni dokazi uključuju jasnu i konsistentnu priču žrtve, identifikaciju optuženog u policiji, i hotelsku sigurnosnu kameru na kojoj se, kako se čini, vidi optuženi kako brzo napušta hotel.

XS
SM
MD
LG