Linkovi

Dominique Strauss-Kahn podnio ostavku kako bi 'zaštitio MMF'


Dominique Strauss-Kahn i njegov odvjetnik Benjamin Brafman
Dominique Strauss-Kahn i njegov odvjetnik Benjamin Brafman

Direktor MMF-a kaže kako želi usmjeriti svu svoju snagu, vrijeme i energiju na dokazivanje svoje nedužnosti

Direktor Međunarodnog monetarnog fonda Dominique Strauss-Kahn podnio je ostavku iz zatvorske ćelije u New Yorku gdje se nalazi pod optužbom za pokušaj silovanja jedne hotelske sobarice. MMF je objavio njegovu ostavku rano jutros. U pismu datiranom jučer Strauss-Kahn kaže kako se osjeća obvezan da podnese ostavku kako bi zaštitio instituciju na čijem je čelu. Također kaže kako želi usmjeriti svu svoju snagu, vrijeme i energiju na dokazivanje svoje nedužnosti. Njegovi odvjetnici pokušavaju isposlovati njegovo puštanje na slobodu uz jamčevinu, dok tzv. velika porota razmatra hoće li i službeno podići optužnicu protiv čovjeka koji je nekoć smatran vodećim francuskim predsjedničkim kandidatom.

U međuvremenu se javlja da je sobarica za koju je optužen da ju je pokušao silovati jučer dala svoj iskaz protiv njega. Odvjetnik ove trideset dvogodišnje žene kaže kako će ona reći pred velikom porotom u New Yorku kako nije bilo "ničeg sporazumnog" u njenom kontaktu s Strauss-Kahnom prošli tjedan u hotelskoj sobi. Žena, inače samohrana udovica iz Gvineje, tvrdi da ju je Strauss-Kahn pipao i napao u svojoj luksuznoj hotelskoj sobi i da ju je pokušao silovati. Velika porota u New Yorku sluša njeno i druga svjedočenja u tajnosti kako bi se utvrdilo postoji li dovoljno dokaza za podizanje optužnice protiv bivšeg direktora MMF-a.

Odluka velike porote trebala bi biti priopćena sutra na saslušanju. Strauss-Kahn negira optužnicu, kao i navode da je pokušao pobjeći iz Sjedinjenih Država nakon incidenta. Njegovi odvjetnici tvrde da je nakon što je napustio hotel otišao na ručak. Inzistiraju na tome da je njegovo mjesto na letu za Pariz, na kojem je uhićen, bilo rezervirano davno unaprijed. Inače, ovo nije prvi seksualni skandal s kojim je sučeljen. Godine 2008. ispričao se za "pogrešku u prosudbi" jer je imao ljubavnu vezu s jednom podčinjenom djelatnicom MMF-a. Također odvjetnik francuske spisateljice Tristane Banon kaže kako ona razmatra tužbu protiv Dominiquea Strauss-Kahna, tvrdeći da ju je seksualno napao 2002. godine.

Strauss-Kahnovo uhićenje, nakon što je u subotu odveden iz zrakoplova koji je trebao poletjeti iz New Yorka, raspršilo je njegove izglede za kandidaturu na francuskim predsjedničkim izborima u 2012. i otvorilo raspravu o 60-godišnjoj tradiciji biranja Europljanina na čelo Fonda. U priopćenju MMF navodi kako će uskoro objaviti postupak izbora novog izvršnog direktora, a da u međuvremenu privremeno tu dužnost nastavlja obavljati John Lipsky.

XS
SM
MD
LG