Linkovi

Strategija odbrane Srbije uzburkala duhove u BiH


Skupština Srbije
Skupština Srbije

Strategija odbrane Srbije koju je pred Skupštinom te države iznio ministar odbrane Aleksandar Vulin, dobila je eho kritika iz glavnog grada susjedne Bosne i Hercegovine.

"Očuvanje Republike Srpske kao entiteta u sastavu Bosne i Hercegovine u skladu s Dejtonskim sporazumom i unapređenje položaja Srba u regionu i svijetu od posebnog je značaja za bezbjednost i odbranu Republike Srbije. Republika Srbija kao jedan od garanta Dejtonskog sporazuma nastavit će da unapređuje specijalne paralelne odnose s Republikom Srpskom, uz uvažavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine", navodi se u dokumentu.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić pozvao je Predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da zarad dobrosusjedskih odnosa dvije zemlje povuče spornu strategiju.

"Usvajanje Strategije odbrane i nacionalne sigurnosti Srbije značilo bi narušavanje regionalnog mira i stabilnosti, a predstavljalo bi i uvod u nove tenzije na prostoru Zapadnog Balkana", ocijenio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

On navodi, da bi usvajanje tog dokumenta bio čin otvorenog neprijateljstva prema državi Bosni i Hercegovini,

Dio strategije koji kao jedan od ciljeva Srbije navodi "čuvanje entiteta Republika Srpska" u Bosni i Hercegovini je uzrokovao je reakcije više političkih stranaka iz BiH.

"Unutrašnji odnosi BiH nisu nikakva prijetnja odbrani Srbije, te njihovo uvrštavanje u strategiju odbrane predstavlja još jedan izraz paternalističkog i agresivnog odnosa Ministarstva odbrane Srbije prema BiH", navedeno je u reakciji Stranke Demokratske Akcije.

"Srbija nije nikakav garant Dejtona, već je svojim potpisom samo priznala učešće u ratu u Bosni i Hercegovini. Garanti Dejtonskog sporazuma su velike sile na čelu sa SAD-om, a pokušaj Ministarstva odbrane Srbije da Srbiju svrsta u taj red velikih sila ukazuje samo na nerealne pretenzije zvaničnog Beograda.

Kada se već referiše na Dejtonski mirovni sporazum, Ministarstvo odbrane treba prije svega da u svoje akte uvrsti prvi član Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je Srbija obavezana «da se uzdržava od bilo kakvih akcija protiv teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti Bosne i Hercegovine", stoji u reakciji SDA.

Slična poruka i iz SDP BiH:

"Ova politika utjelovljena je u liku i djelu Aleksandra Vulina, ministra odbrane Srbije, koji javno propagira ponovno zaživljenje već poražene ideologije koja je prouzrokovala nemjerljiva ratna stradanja u čitavoj regiji. Jasno je da se radi o politici koja se ne bi mogla voditi bez podrške njegovog stranačkog i državnog šefa, Aleksandra Vučića, koji unatoč pokušajima prodavanja drugačije slike u javnosti, očito nije odmakao od svog izvornog radikalskog svjetonazora i politike", saopćeno je iz SDP-a.

Srbija je potpisnik Dejtonskog mirovnog sporazuma, a nikako njegov garant – izjavio je za Fenu poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i član Komisije za vanjske poslove tog doma Saša Magazinović, član SDP-a.

Netačna teza da su Srbija i Hrvatska garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma potpisanog 1995. godine često se u prošlosti plasirala u javnost, izazivajući napetosti u BiH.

Istina je da su Srbija i Hrvatska zajedno sa BiH zemlje potpisnice sporazuma dok su njegovi garanti velike sile čija je diplomatska i vojna aktivnost dovela do sporazuma koji je okončao četverogodišnji rat u BiH.

Na videu agencije AP, garanti sporazuma ovjekovječeni su u tadašnjim političarima globalnih sila čije zastave stoje iza strana potpisnica.


XS
SM
MD
LG