Linkovi

Kupovina nekretnina u BiH: Novac stranih državljana pod lupom policije


Sarajevo: Na adresi jednog hotela registrovano više od 15 firmi
Sarajevo: Na adresi jednog hotela registrovano više od 15 firmi

Policijske agencije provjeravaju puteve novca kojim strani državljani mahom kupuju nekretnine i zemljišta u Bosni i Hercegovini (BiH).

„To je predmet provjera, istrage i o tome ne bi govorio sada”, rekao je Dragan Mektić, ministar sigurnosti.

Ranije je Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima, rekao da akcija naziva „Nekretnine” obuhvata, između ostalih, državljane Saudijske Arabije, Kuvajta, Libije, Rusije i Ukrajine.

Kontrola 700 firmi

Na konferenciji za novinare, Mektić je govorio o predmetu „Nekretnine”, odnosno načinu kako strani državljani kupuju nekretnine.

„Ovdje se zloupotrijebljavaju zakoni u Bosni Hercegovini i da kažem da se na neki način zloupotrijebljava nedorečenost pravnog okvira u Bosni i Hercegovini kada su u pitanju nekretnine, kupovina i stjecanje nekretnina od strane stranaca”, rekao je on.

U proteklom periodu kontrolisano je više od 700 firmi preko kojih strani državljani putem posrednika ili punomoćnika dolaze u posjed velikog broja nekretnina i zemljišta enormne vrijednosti.

Dragan Mektić
Dragan Mektić

„Oko 400 pravnih subjekata može se okarakterisati da su fiktivnog karaktera i da su ovdje registrovani samo u svrhu stjecanja prava na kupovinu nekretnina”, naveo je Mektić.

Govoreći o situaciji u Sarajevu, on je rekao kako od 545 takvih firmi za blizu 400 „nisu našli gdje su registrovani”.

„Bilo je slučajeva da je na jednoj adresi, u jednom sarajevskom hotelu, na jednom broju, registrovano 15 i više firmi. A kada dođete tamo, nema nigdje nikog”, ispričao je ministar.

Prema njegovim riječima, dosadašnja istraga je utvrdila da takve firme nemaju nikakvih finansijskih transakcija.

Najavio da će se uključiti policijske, sigurnosne, obavještajne, inspekcijske i sve druge agencije, kao i pravosudne institucije da se „fiktivni karakter ovih firmi poništi i da se onemogući uzimanje prostora ili teritorije u Bosni i Hercegovini bez ozbiljnih namjera”.

„Nemam ništa protiv stranih investitora i stranog kapitala. Ali, pod strane investicije i strani kapital podrazumijevam da dođu ozbiljni investitori, ozbiljne investicije koje će omogućiti stvaranje novih vrijednosti. Najveći broj njih, ili dobar dio njih nije u toj namjeri, nego isključivo u namjeri da dođu do prostora, da kupe teritoriju”, kaže ministar Mektić.

Notarski ugovori

Podsjećajući kako strani državljani kao fizičke osobe ne mogu postati vlasnici nekretnina u BiH, Mektić je kazao da oni ipak kupuju, te čekaju pogodno vrijeme za knjiženje na svoje ime. Kazao je kako su im notarski ugovori garancija da su platili tu nekretninu, te je pozvao notarske komore da se uključe u ovaj problem.

Prema pisanju portala Klix, Ambasada BiH u Kuvajtu je putem Ministarstva vanjskih poslova predložila Vladi Federacije BiH izuzeće državljana Kuvajta iz sistema reciprociteta pri stjecanju prava vlasništva nad nekretninama. Na taj način bi državljani Kuvajta mogli biti vlasnici nekretnina kao fizičke osobe.

Ambasador Mehmed Halilović kazao je za Klix da je izuzeće Kuvajta iz sistema reciprociteta interes BiH, jer bi se tako omogućilo značajan priliv investicija.

XS
SM
MD
LG