Linkovi

Zelenom kartom protiv nezaposlenosti


Investitori iz Kine koji razmišljaju o dolasku u Lancaster u Californiji na sastanku s predstavnicima lokalne vlasti
Investitori iz Kine koji razmišljaju o dolasku u Lancaster u Californiji na sastanku s predstavnicima lokalne vlasti

James Lee: "Većina ulagača iz Kine ne misli na to koliko će zaraditi. Misle na to mogu li dobiti zelenu kartu ili ne. Vjeruju ako mogu dobiti stalni boravak u SAD, bit će prilično slavni kod kuće. Vjeruju da je to neka vrsta časti."

Regije u Sjedinjenim Državama koje je pogodila recesija aktivno traže strane ulagače kako bi pomogli u otvaranju novih radnih mjesta. U zamjenu za to američka vlada daje dozvolu stalnog boravka, "zelenu kartu", ulagačima i njihovim obiteljima. Priličan broj ulagača iz Kine koristi tu mogućnost.

Elizabeth Lee javlja iz Lancastera u Kaliforniji.

Sat vožnje sjeverno od Los Angelesa nalazi se Lancaster, mjesto u pustinji, koje se ponosi izobiljem sunčanih dana i zgradama koje se opskrbljuju solarnom energijom. Zamjenica gradonačelnika Kit Yee Szeto kaže da ovaj gradić ima stopu neuposlenosti oko 17 posto, što je skoro dvostruko od nacionalnog prosjeka: "Shvaćamo da ekonomske realnosti otežavaju domaćim investitorima da ulažu u Lancaster ili druga mjesta u Sjedinjenim Državama."

Ona zato računa na ulagače iz Kine. Xu Xing Ping traži zemljište da uloži 100 milijuna dolara u jedan distribucijski centar na jugu Kalifornije. On to zamišlja kao jedno čvorište na kojem bi kineski biznisi spremali svoje proizvode i slali ih diljem Sjeverne Amerike. "U budućnosti nadamo se da ćemo ovdje stvoriti kinesku četvrt i dovesti dobre biznise iz Kine u Sjedinjene Države" - kaže ovaj poslovni čovjek.

Xu je podnio molbu za program američke vize nazvan EB-5 koji osigurava dozvolu stalnog boravka stranim ulagačima i njihovim obiteljima u zamjenu za najmanje 500 tisuća dolara investicija i to u ruralnim područjima ili u nekom gradu s visokom stopom neuposlenosti.

To ulaganje mora otvoriti najmanje 10 novih radnih mjesta u roku od dvije godine. Većina ulagača u s vizom EB-5 je iz Kine. "Kinezi postaju sve bogatiji. Mogu si priuštiti pola milijuna dolara da bi živjeli u Americi" - kaže James Li, direktor jednog od regionalnih centara koje je osnovala američka Služba za državljanstvo i useljavanje da bi se promicao ekonomski rast dovođenjem stranih ulagača.

Iako je program EB-5 utemeljen 1990, James Li kaže da su se kineski ulagači počeli pojavljivati u većem broju nakon 2008: "Tek nakon 2008. zbog loše gospodarske situacije i zbog kineskog ekonomskog buma. Većina ulagača ne misli na to koliko će zaraditi. Misle na to mogu li dobiti zelenu kartu ili ne. Vjeruju ako mogu dobiti stalni boravak u SAD, bit će prilično slavni kod kuće. Vjeruju da je to neka vrsta časti."

Xu je pripadnik sve veće klase bogatih Kineza. Njemu dobivanje stalnog boravka nije toliko važno, ali priznaje da od toga ima koristi. Zelena karta mu omogućuje da putuje u mnoge zemlje svijeta bez vize. "Za kineske građane zelena karta je vrlo važna" - kaže naš sugovornik.

Od početka programa EB-5 putem njega je otvoreno 34 tisuće novih radnih mjesta.

U Lancasteru se nadaju da će njihov gradić biti dovoljno privlačan novim investitorima i da će se uskoro početi s otvaranjem novih radnih mjesta.

XS
SM
MD
LG