Linkovi

Invesiticija nema, političari kreatori loše slike


Bruno Bojić: BiH ima dobar poslovni ambijent u odnosu na okruženje (TV screen shot)
Bruno Bojić: BiH ima dobar poslovni ambijent u odnosu na okruženje (TV screen shot)

Gotovo da nikakvog stranog investiranja u Bosnu i Hercegovinu (BiH) nije bilo u prošloj godini, kazao je danas Bruno Bojić, predsjednik Vanjskotrgovinke komore BiH.

Za takvo stanje Bojić krivi političare, koji su, smatra on, stvorili lošu sliku o BiH: „Ja neću okrivljivati pojedinca, ja njih sve krivim”.

Sretnim smatra „što nas dosadašnji investitori nisu napustili”. Prema informacijama kojima raspolaže, oni su svoju dobit uložili u dalji razvoj.

„Obećali su nam da će nastaviti sa takvim trendom i u 2017. godini, odnosno i u narednom razdobolju”, dodao je on.

U odnosu na region, Bojić kaže da BiH ima dobar poslovni ambijent, kao što je, kako navodi, stabilnost konvertibilne valute, nizak porez na dobit, kao i nizak porez na dodanu vrijednot u odnosu na zemlje okruženja.

Međutim, pojašnjava on, tome u prilog ne ide dnevno političko zbivanje.

„I ja više puta političkim čimbenicima naglašavam: 'Ne kvarite nam ambijent!'”, kaže on.

Jedno pričaju, drugo rade

Napominje da političari rade suprotno od onoga što pričaju, odnosno govore o unaprijeđenju, a zapravo pogoršavaju situaciju.

„Dodatnim opterećenjima, kroz akciznu politiku. (…) I da ne govorim razne carinske barijere”, napominje Bojić.

Centri civilnih inicijativa (CCI) u svojim izvještajima su iznijeli sliku poslovnog okruženja i konkuretnosti u BiH.

Navode da prema Svjetskom ekonomskom forumu, nema značajnijih promjena. Sa druge strane, na Indeksu lakoće poslovanja Svjetske banke, pozitivan napredak je bio u periodu od 2013. do 2015. godine, a negativan u prošloj godini.

„Iako postoje poboljšanja, BiH je idalje u najmanju ruku prosječno loša zemlja za poslovanje”, navodi CCI u januarskom izvještaju Stanje nacije.

Osvrćući se na direktne strane investicije za prvu polovinu prošle godine, CCI je primjetio da se radi o ekstremnom padu. Kažu da strane investitore demotivira i neuređeno tržište, te nedostatak vladavine zakona.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG