Linkovi

Stranački glasači žele 'svježu krv' u Kongresu


U četiri američke savezne države vidjeli smo više nego zanimljive rezultate glasovanja koji bi mogli bitno utjecati na kongresne izbore u studenom – glasačima je preko glave "vječnih" političara iz Washingtona

U četiri američke savezne države vidjeli smo više nego zanimljive rezultate glasovanja koji bi mogli bitno utjecati na kongresne izbore u studenom. Opća poruka – glasačima je preko glave "vječnih" političara iz Washingtona.

U Pennsylvaniji je kongresnik i umirovljeni admiral Joe Sestak dobio povjerenje demokrata za ulazak u Senat. “Ovo je pobjeda ljudi nad establishmentom! Pobjeda nad postojećim stanjem, pobjeda nad Washingtonom”.

Demokratski su čelnici učinili sve što su mogli da kongresnik Sestak ne pobijedi favorizirajućeg Arlena Spectera, senatora s tridesetogodišnjim stažom, koji je prošle godine prešao iz Republikanske u Demokratsku stranku i koji je imao potporu predsjednika Obame. S ovim porazom osamdesetgodišnji senator odlazi iz politike. Bila je velika privilegija služiti stanovnike Pennsylvanije!“

U Kentuckyuju druga vrsta iznenađenja. Jedan od pionira Tea Partyja, odnosno, Pokreta čajanke – Rand Paul - izbacio je iz utrke za Senat republikanskog kandidata. "Poruka Pokreta čajanke glasi – dolazimo u Washington da preuzmemo vladu".

Rand Paul je vodio kampanju na porukama protiv Washingtona a na meti su mu bile obje strane – i republikanci i demokrati. Pobijedio je Treya Graysona, kojeg podržavaju vodeći republikanac u Senatu Mitch McConnell i bivši dopredsejdnik Dick Cheney. "Naš pokret je posvuda po Americi, a Washingtonu poručujemo – mi dolazimo“.

U Arkansasu još jedan udarac po demokratskog kandidata s dugogodišnjim mandatom u Kongresu. Senatorica Blanch Lincoln nije mogla prikupiti 50 posto glasova i mora izaći na novi krug izbora protiv Brucea Haltera.

Glasači su posvuda izgledali prilično frustrirani i otvoreno su pokazivali odbojnost prema političarima koji su već dugo u Washingtonu. “Nisam glasovao ni za jednog kandidata s dugim stažom u Washingtonu. Sve one koji žele obnoviti mandate želim vidjeti izvan izborne utrke".

Demokratska stranka zabilježila je ipak veliku pobjedu na posebnim izborima koji odlučuju o nasljedniku pokojnog kongresmena Johna Murthe u Pennsylvaniji. Ukoliko republikanci misle preuzeti od demokrata kontrolu nad Zastupničkim domom u Kongresu, morali bi pobjeđivati upravo na ovakvim izborima – poruka je političkih analitičara.

XS
SM
MD
LG