Linkovi

Štrajk zaposlenika New York Timesa


Više od 1.100 sindikalnih zaposlenika New York Timesa u četvrtak štrajkuje na jedan dan, saopćio je sindikat, navodeći "propust da se pregovara u dobroj vjeri".

Sindikat je odredio je rok za sklapanje ugovora do 8. decembra u ponoć.

Ovaj 24-satni štrajk je prvi put da zaposlenici New York Timesa sudjeluju u obustavi rada od ranih 1980-ih i dolazi usred rastućeg radničkog pokreta širom Sjedinjenih Država u kojem su zaposleni u kompanijama kao što su Amazon, Starbucks i Apple organizirani u nastojanju da se suprotstave onome, što kažu, da je nepoštena radna praksa.

"Danas smo bili spremni da radimo onoliko dugo koliko je bilo potrebno da se postigne fer dogovor, ali uprava je otišla od stola", objavio je sindikat New York Timesa na Twitteru u srijedu.

New York Times je objavio saopštenje u kojem je potvrdio štrajk. "Razočaravajuće je što poduzimaju tako ekstremnu akciju kada nismo u ćorsokaku", rekli su iz kompanije.

Pregovori su vođeni u utorak i u sredu, ali su strane i dalje bile udaljene po pitanjima uključujući povećanje plata i politiku rada na daljinu.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG