Linkovi

Štrajk zbog penzione reforme u Francuskoj ulazi u drugi dan


Putnici na željezničkoj stanici u Parizu čekaju prevoz dok traje štrajk željezničkih i transportnih radnika, 6. decembra 2019.
Putnici na željezničkoj stanici u Parizu čekaju prevoz dok traje štrajk željezničkih i transportnih radnika, 6. decembra 2019.

Štrajk zbog planiranih reformi penzionog sistema, koji je paralisao veći dio Francuske, u petak je ušao u drugi dan.

Zabrinutost da bi predložena rješenja za penzionisanje mogla da natjeraju milione ljudi da rade duže ili da uživaju manje benefita, izazvala je štrajk koji je zaustavio veći dio zemlje.

Desetine hiljada radnika u Francuskoj napustilo je svoja radna mjesta u četvrtak nakon što su sindikati proglasili štrajk na nacionalnom nivou protiv plana predsjednika Emmanuela Macrona o reformi penzionog sistema u Francuskoj.

Štrajk je usporio prevoz, izazvao zatvaranje većine škola, ostavio bolnice bez dovoljno osoblja, kao i ostale vladine službe.

Većim dijelom mirne demonstracije održane su u Parizu i u preko 20 gradova širom zemlje.

Međutim, do nasilja je došlo u blizini Palate Republike u istočnom Parizu, gdje su se okupile hiljade demonstranata. Neki demonstranti zapalili su jednu prikolicu na građevini, a policija je odgovorila bacanjem suzavca, rekli su svjedoci.

Policija je takođe upotrijebila suzavac protiv demonstranata u sjeveroistočnom gradu Nantesu i u Lionu, gradu na jugoistoku.

Sindikalni lideri obećali su da će nastaviti protest dok Macron ne bude odustao od predloženih promjena penzionog sistema, a za koje zvaničnici priznaju da će prisiliti zaposlene da rade značajno duže.

Zvaničnici su dali tek nekoliko detalja u vezi sa svojim planom, ali Macronov kabinet saopštio je u četvrtak da će premijer Edouard Philippe​ okvir predloženih promjena predočiti naredne nedjelje, nakon pregovora sa sindikatima.

Štrajk je test za političku vještinu Macrona, bivšeg investicionog bankara koji je pobijedio na predsjedničkim izborima na osnovu obećanja da će promijeniti Francusku.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG