Linkovi

Štrajk radnika u prevozu paralisao Njemačku


Štrajk Njemačka
Štrajk Njemačka

Aerodromi i autobuske i željezničke stanice širom Njemačke su u zastoju u ponedeljak ujutru zbog jednog od najvećih štrajkova u toj zemlji poslednjih decenija, sa zahtjevom sindikata za povećanje plata zbog inflacije.

Zaposleni na aerodromima, željeznici, u pomorskom teretnom saboraćaju, u kompanijama za autoputeve i lokalnom saobraćaju pozvali su na 24-časovnu obustavu rada od ponoći u nedelju.

Cjelodnevni štrajkovi sindikata Verdi i sindikata željeznice i transporta EVG su posljednji u višemjesečnim akcijama koje su pogodile velike evropske ekonomije jer više cijene hrane i energije smanjuju životni standard, piše agencija Frans pres (AFP).

Dva najveća aerodroma u zemlji, Minhen i Frankfurt, obustavili su letove, dok je njemački željeznički operater Deutsche Bahn otkazao međugradske željezničke usluge.

Sindikati traže povećanje plata za više od 10 odsto.

Oni traže i bolje uslove rada za oko 2,7 miliona zaposlenih u javnom sektoru i saobraćajnim djelatnostima. Nova runda pregovora počinje u ponedeljak.

Poslodavci, (savezne države, opštine, javne firme) predlažu povećanje od pet odsto i dvije jednokrate isplate od 1.000 i 1.500 eura.

Sindikat Verdi pregovara u ime oko 2,5 miliona zaposlenih u javnom sektoru, uključujući javni prevoz i na aerodromima, dok sindikat željeznice i transporta EVG pregovara za oko 230.000 zaposlenih u željezničkom operateru Deutsche Bahn i autobuskim kompanijama.

Frank Verneke, šef sindikata Verdi, rekao je da je ova akcija pitanje opstanka miliona radnika usred visoke inflacije, navodi list Bild am Sonntag.

Njemačke potrošačke cijene su porasle više nego što se očekivalo u februaru - za 9,3% u odnosu na godinu ranije.

Predsjednik EVG-a Martin Burkert rekao je u ponedeljak u izdanju lista Augsburger algemajne da poslodavci još nisu dali održivu ponudu i upozorio da su mogući dalji štrajkovi upozorenja, uključujući i period predstojećih uskršnjih praznika.

Deutsche Bahn je u nedelju saopštio da je štrajk „potpuno prekomjeran, neosnovan i nepotreban“, a poslodavci upozoravaju da bi veće plate za transportne radnike rezultirale višim cijenama i porezima kako bi se nadoknadila razlika.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG