Linkovi

Strah od nasilja pred protest zbog oružja u Virdžiniji


Ispred zgrade državne skupštine u Virdžiniji postavljena je ograda, a učesnici protesta moraće da prolaze detektor za metal

U glavnom gradu Virdžinije u ponedeljak će biti održan protest pobornika slobodnog nošenja oružja zbog odluka nove, demokratske vlasti da u toj državi pooštri propise o oružju. Organizatori protesta i zvaničnici pozivaju na mir, ali se strahuje od nasilja zbog toga što su dolazak najavili i lideri ekstremno desničarskih i militantnih grupa. Očekuje se da će protestu prisustvovati nekoliko hiljada ljudi.

Stanovnici Ričmonda se plaše da bi u njihovom gradu mogao da se ponovi scenario iz Šarlotsvila, grada u Virdžiniji u kojem su se 2017. sukobili rasisti sa aktivistima za ljudska prava i u tim sukobima je stradala jedna djevojka.

Lideri militantnih grupa koji su bili i u Šarlotsvilu poručili su na društvenim mrežama da dolaze samo da bi iskazali protivljenje novim, restriktivnijim propisima o oružju, prenosi Reuters. Ali, policija upozorava da će među onima koji planiraju dolazak na skup biti i neonacista koji bi želeli da iskoriste priliku i izazovu nerede.

Tri muškarca povezana sa nasilnom rasističkom bjelačkom organizacijom “Baza” uhapšena su uoči protesta i optužena za kovanje zavjere čiji je epilog trebalo da bude ubistvo članova militantne atifašističke grupe, objavila je policija države Džordžija.

Prethodno su u Merilendu i Denveru privedene još tri osobe koje su označene kao članovi iste grupe.

Guverner Virdžinije, demokrata Ralf Nortam, proglasio je vanrednu situaciju u zgradi državne skupštine i njenoj okollini, što znači da će oružje biti zabranjeno na tom potezu. Ali, Virdžinija je država u kojoj je slobodno nošenje oružja inače dozvoljeno, pa će tako biti i tokom protesta u ostatku grada.

Obaveštenje o proglašenju vanredne situacije na području skupštine Virdžinije gde će biti održan protest
Obaveštenje o proglašenju vanredne situacije na području skupštine Virdžinije gde će biti održan protest

Lider republikanske manjine u Virdžiniji Tod Gilbert izdao je saopštenje u kome je rekao da "nasilje nije dobrodošlo na protestu".

"Grupe koje dolaze u Ričmond da šire rasističko smeće ili bilo kakav drugi oblik mržnje, nasilja ili nemira nisu dobrdošle...Mi i naše demokratske kolege se ne slažemo u svemu, ali ćemo biti jedinstveni u tome da se protivimo prijetnjama nasiljem ili bilo kakvim neredima", rekao je Gilbert.

Organizator protesta je grupa podržavalaca liberalnih zakona o prodaji i nošenju oružja Građanska liga za odbranu Virdžinije. Njeni članovi će protestovati unutar skupštine, odnosno doći da lobiraju protiv usvajanja novih zakona o oružju. 20. januar je u državnoj skupštini Virdžinije inače dan za lobiranje.

Iako je ta grupa saopštila da blisko sarađuje sa policijom i zalaže se za miran protest, istovremeno je pozvala hiljade vlasnika oružja da prisustvuju skupu i time povećala tenzije.

Predsjednik Donald Trump je na Tviteru podržao organizatore protesta i rekao da novi zakoni o oružju u Virdžiniji napadaju njihova ustavna prava zagarantovana Drugim amandmanom.

Senat države Virdžinija usvojio je zakone koji propisuju obaveznu bezbjednosnu proveru kupaca svih tipova oružja, kupovinu maksimalno jednog pištolja mjesečno i lokalnim vlastima daju ovlaštenja da zabrane da se oružje unosi u javne ustanove.

Očekuje se da budu usvojeni i zakoni koji bi sudovima i lokalnoj policiji dali ovlaštenja da oduzmu oružje ljudima za koje se procijene da su rizični po okolinu.

XS
SM
MD
LG