Linkovi

Stotine zaposlenih napuštaju Twitter poslije Muskove odluke o novom načinu rada


Sjedište Twittera u San Franciscu.
Sjedište Twittera u San Franciscu.

Stotine zaposlenih u kompaniji Twitter odlučile su da napuste kompaniju nakon što je novi vlasnik Elon Musk odredio da se zaposleni pripreme na "dugo i intenzivno radno vrijeme", ili da odu.

Musk je već otpustio polovinu zaposlenih, uključujući i top menadžment, i mijenja radnu kulturu kako bi naglasio dugo radno vrijeme i intenzivan tempo.

On se oglasio na Twitteru u četvrtak i rekao da nije zabrinut zbog ostavki jer „najbolji ljudi ostaju”, kao i da je Twitter ponovo dostigao vrhunac korištenja.

Kompanija je također obavijestila zaposlene da će zatvoriti svoje kancelarije i obustaviti ulazak sa karticama do ponedjeljka.

Preko 110 zaposlenih u kompaniji, na četiri kontinenta, objavilo je na Twitteru odluku da odlazi, a izvori su potvrdili za Reuters da je više od 500 zaposlenih u četvrtak napisalo oproštajne poruke u internoj prepisci.

Tačan broj zaposlenih koji namjeravaju da napuste kompaniju nije još precizno utvrđen.

Novi vlasnik Twittera poslao je zaposlenima mail u srijedu u kojem je naveo: „U budućnosti, da bismo izgradili revolucionarni Twitter 2.0 i uspjeli u sve konkurentnijem svijetu, moraćemo da budemo izuzetno tvrdokorni.”

U mailu se od osoblja tražilo da klikne „da” ako žele da ostanu. Oni koji se nisu javili do 17 sati u četvrtak po istočnom vremenu, smatra se da su dobrovoljno napustili kompaniju i dobiće otpremninu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG