Linkovi

Stotine propalestinskih demonstranata uhapšeno zbog blokada njujorških mostova i tunela


Njujorška policija privodi propalestinske demonstrante na Brooklynskom mostu (Foto:REUTERS/Shannon Stapleton)
Njujorška policija privodi propalestinske demonstrante na Brooklynskom mostu (Foto:REUTERS/Shannon Stapleton)

Propalestinski demonstranti blokirali su u ponedjeljak nekoliko mostova i tunel u New Yorku zahtijevajući hitan prekid vatre u tromjesečnom sukobu između Izraela i Hamasa, nakon čega je policija uhapsila stotine njih i ponovo otvorila puteve.

Desetine demonstranata skandiralo je na ulazima na mostove u Brooklynu, Manhattanu i Williamsburgu preko East Rivera, kao i u tunelu Holland koji povezuje New York i New Jersey preko rijeke Hudson, javili su lokalni mediji.

Policija je uhapsila 325 demonstranata, rekao je portparol njujorške policije, a sve lokacije su očišćene prije podneva.

Gradonačelnik New Yorka Eric Adams rekao je da pravo na proteste ne daje ljudima pravo da blokiraju mostove.

„Cilj je da se mirno protestuje, ali da se ne pravi veliki poremećaj u gradu, neki ljudi se ne voze preko mostova da bi samo otišli do radnog mjesta, neki imaju probleme kao što su vanredne situacije”, rekao je Adams.

Demonstranti u tunelu nosili su transparente na kojima je pisalo „Prekinite opsadu Gaze”, „Prekid vatre odmah” i „Okončajte okupaciju”.

Propalestinski demonstranti blokiraju Brooklynski most. (Foro: REUTERS/Shannon Stapleton)
Propalestinski demonstranti blokiraju Brooklynski most. (Foro: REUTERS/Shannon Stapleton)

Proteste su organizovali Jevrejski glas za mir, Palestinski omladinski pokret i njujorški ogranak Demokratskih socijalista Amerike, između ostalih grupa za zagovaranje, naveli su na X-u.

Na video snimku na društvenim mrežama tokom protesta vidi se kako demonstranti skandiraju: „Njujorška policija, KKK, IDF svi su isti”, misleći na policijsku upravu New Yorka, Ku Klux Klan i Izraelske odbrambene snage.

„Opsada Gaze mora da se okonča, a ja sam spremna da svojim tijelom to izborim”, rekla je jedna demonstrantkinja dok ju je sa rukama iza leđa odvodio policajac.

U Charlestonu, u Južnoj Karolini, demonstranti su prekinuli predizborni govor predsjednika Joea Bidena u crkvi Majke Emanuela, gdje je bijeli rasista ubio devet crnaca 2015.

Demonstranti su uzvikivali „Prekid vatre odmah”, a okupljeni u crkvi su odgovorili horski: „Još četiri godine” dok su demonstrante izvodili iz zgrade.

„Radio sam van očiju javnosti sa izraelskom vladom da ih natjeram da smanje prisutvo i u velikom broju izađu iz Gaze”, rekao je Biden nakon što je njegov govor prekinut.

Izraelska kampanja u Gazi koju vodi Hamas ubila je više od 23.000 Palestinaca, kažu lokalni zdravstveni zvaničnici, dok Izrael kaže da Hamas drži više od 100 talaca od 240 zarobljenih tokom napada na Izrael 7. oktobra u kojem je ubijeno 1.200 ljudi.

Izrael optužuje Hamas da deluje među civilima i objavljuje video snimke i fotografije za koje kaže da podržavaju tu tvrdnju. Hamas, koji se zakleo na uništenje Izraela, poriče optužbe.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG