Linkovi

Stotine migranata idu ka Grčkoj i Bugarskoj, Turska ih 'neće zaustavljati'


Migrants from Afghanistan on a dinghy approach a beach near the village of Skala Sikamias on the island of Lesbos, Greece, February 28, 2020. REUTERS/Costas Baltas
Migrants from Afghanistan on a dinghy approach a beach near the village of Skala Sikamias on the island of Lesbos, Greece, February 28, 2020. REUTERS/Costas Baltas

Nekoliko stotina migranata idu pješke preko sjeverozapada Turske prema granicama sa Grčkom i Bugarskom, javili su turski mediji, nakon što je visoki zvaničnik rekao da Ankara više neće zaustavljati izbjeglice na putu prema Evropi, prenosi Reuters.

Turska je objavila da su 33 njena vojnika 27. februara ubijena u vazdušnom udaru sirijskih državnih snaga u sirijskom regionu Idlib.

Zvaničnici su potom obavili da su turska policija, obalska straža i graničari dobili naređenje da se povuku kada naiđu izbjeglice iz Idliba preko kopna ili mora.

Agencija Demiroren javila je da se grupa od oko 300 migranata, uključujući ženu i djecu, kreće prema granicama dvije članice EU.

Među njima su državljani Sirije, Irana, Iraka, Pakistana i Maroka.

U izvještaju se dodaje da su se migranti okupili u zapadnoj turskoj provinciji Džanakale i da žele da pređu čamcima na grčko ostrvo Lezbos.

Reuters nije mogao da potvrdi iz nezavisnih izvora ko su ti ljudi i kuda su krenuli. Nema potvrde ni za videosnimaka migranata koje su emitovale turske stanice.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG