Linkovi

Stotine američkih vojnika vraćaju se sa granice SAD i Meksika


Arhiv - Američki vojnici na granici SAD i Meksika
Arhiv - Američki vojnici na granici SAD i Meksika

Stotine vojnika koje su ranije ove godine bile raspoređene na granici Amerike i Meksika, poslije ukidanja restrikcija na azil povezanih sa pandemijom koronavirusa, sada se vraćaju kući.

Portparol Pentagona Devin Robinson rekao je za Glas Amerike u srijedu da je 1.100 aktivnih vojnika već počelo da napušta granicu gdje su protekla tri mjeseca pomagali pripadnicima Carinske i pogranične službe u obavljanju administrativnih poslova, kao što su unošenje podataka o dolascima imigranata i dužnosti u skladištima, te podrška za nadzor granice.

Sekretar za odbranu Lloyd Austin u maju je naložio raspoređivanje 1.500 aktivnih vojnika na granici, kako bi u periodu od 90 dana pomagali graničarima. Američka vlada očekivala je dolazak velikog broja migranata i cilj slanja trupa, kako su tada saopštili američki zvaničnici, bio je dao omoguće da više pripadnika Carinske i pogranične službe bude na terenu.

U to vrijeme, veliki broj imigranata ilegalno je prelazio granicu i strahovalo se da bi situacija mogla da se pogorša nakon što je 23. maja prestala da važi uredba koja je sprečavala migrante i azilante da ulaze u SAD zbog kovida 19.

Međutim, u junu je broj prelazaka granice bio na najnižem nivou od kako je predsjednik Joe Biden preuzeo dužnost, saopšteno je iz Bijele kuće.

Za 1.100 vojnika, misija se zvanično završava 8. avgusta. Prošlog mjeseca, Austin je produžio misiju oko 400 vojnika do 31. avgusta, rekao je Robinson.

Trenutni odlazak trupa ne obuhvata dodatnih 2.300 pripadnika Nacionalne garde koji su raspoređeni na granici u sličnim ulogama, naveo je šef garde general Dan Hokanson.

Zvaničnici navode da Austin želi da Sekretarijat za unutrašnju bezbjednost prestane da se oslanja na vojnike kada je riječ o čuvanju granice, te da sa Bijelom kućom i Kongresom utvrdi plan za zapošljavanje većeg broja službenika.

XS
SM
MD
LG