Linkovi

Stopa neuposlenosti u SAD-u pala na 9.4 posto


Stopa neuposlenosti u SAD-u pala na 9.4 posto
Stopa neuposlenosti u SAD-u pala na 9.4 posto

Američka ekonomija generirala je u prosincu 103 tisuće novih radnih mjesta

Stopa neuposlenosti u Sjedinjenim Državama sada iznosi 9.4 posto što reflektira otvaranje dodatnih radnih mjesta i manje ljudi koji traže posao. Broj od 103 tisuće novih radnih mjesta manji je od očekivanja analitičara te sugerira da će za oporavak tržišta rada i dolazak na razinu od prije recesije trebati još dosta vremena. Istodobno, broj otpuštanja pao je blizu najniže razine u protekle dvije godine. Stručnjaci općenito kažu da se američka ekonomija nalazi na putu oporavka. Thad Woodward predsjednik je Udruge bankara Sjeverne Karoline.

"Ovo će biti godina oporavka, možda i bolja od onoga što očekujemo. Pred nama su dobre stvari."

Američki predsjednik Barack Obama, u međuvremenu, nastavlja s popunjavanjem upražnjenih mjesta u Bijeloj kući. Na dužnost predsjednika Nacionalnog ekonomskog vijeća imenovao je Genea Sperlinga iz Ministarstva financija, a za novog predstojnika svog Ureda, Billa Daleya bivšeg ministra trgovine za administracije Billa Clinton te jednog od direktora u financijskoj kući JP Morgan.

"On dobro razumije što treba činiti kako bi se otvarala nova radna mjesta i kako bi naša ekonomija rasla."

Neki liberali kritizirali su ovo imenovanje zbog Daleyeve povezanosti s Wall Streetom i centrističkim političkim stavovima. Poslovna zajednica, pak, pozdravila je predsjednikov izbor što može biti od velike važnosti za predsjednikove napore da poboljša veze s poslovnom zajednicom uključujući Američku trgovinsku komoru.

XS
SM
MD
LG