Linkovi

Naredjen prekid policijske prakse u New Yorku da nasumice zaustavlja i pretražuje gradjane


Šef njujorške policije Ray Kelly i gradonačelnik Michael Bloomberg
Šef njujorške policije Ray Kelly i gradonačelnik Michael Bloomberg

Jedan američki sudija je presudio da je Odjel policije grada New Yorka prekršio prava na desetine hiljada gradjana tako što je svjesno vršio diskriminaciju rasnih manjina putem svoje politike poz nazivom Zaustavi i Pretraži.

Njujorški gradonačelnik Michael Bloomberg je već rekao da će grad uputiti žalbu na presudu, i dodao kako mogućnost da te policija nesumice zaustavi , predstavlja veliku prepreku kriminalu.

Policija u New Yorku je u posljednjih 10 godina izvršila oko 5 miliona takvih nasumičnih pretraga, uglavnom na muškarcima - crnicima i hispanicima.

Sudija je medjutim kazala da je takva policijska praksa postala dio svakodnevnog života u odredjenim dijelovima grada, i pogrešna je jer je populacija koja je bila zaustavljena većinom bila nevina, a ne kriminalci. Sudija je dodala da sudskom odlukom ne ukida praksu u potpunosti , nego traži njenu reformu. Takodjer je naredjeno da se prati korištenje ove prakse, iako su odvjetnici gradske policije ustvrdili da policija u New Yorku ima olične načine da sama nadgleda svoj rad.

Šef njujorške policije Raymond Kelly je stao u obranu te prakse rekavši da je navod da policija kroz praksu vrši rasnu diskriminaciju, apsolutno netačan.
XS
SM
MD
LG