Linkovi

Jens Stoltenberg: "NATO predstavlja snažan, ujedinjen savez za odbranu Evrope i Sjeverne Amerike"


Afghanistan
Afghanistan

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg trećeg dana boravka u Washingtonu vodio je razgovore sa ključnim članovima Senata o pripremama samita Alijanse u Varšavi u julu. U ponedjeljak je razgovarao sa predsjednikom Barackom Obamom, dok je jučer posjetio jednu od najvećih vojnih baza na svijetu, Fort Breg u Sjevernoj Karolini.

„Glavni razlog moje posjete Washingtonu su razgovori u vezi sa predstojećim samitom Alijanse u Varšavi, gde će najviše riječi biti o učvršćivanju odgovora na sve uporniju Rusiju, koja je odgovorna za agresiju na Ukrajinu. NATO također nastoji da pojača svoj doprinos u borbi protiv Islamske države, i nereda i nasilja u Iraku i Siriji i širom Bliskog istoka“.

VOA: Da li su to jedine opasnosti koje vrebaju?

„To su dva glavna, mada različita izazova, sa kojima se suočavamo na istoku i jugu NATO prostora. Sprovodimo do sada najveće pojačanje kolektivne odbrane od Drugog svjetskog rata do danas. To uključuje unapređivanje spremnosti kao i povećanje broja vojnika prisutnih u istočnom dijelu NATO prostora“.

VOA: Da li je dijalog sa Rusijom moguć?

„Dijalog je neophodan kako ne bi došlo do novog Hladnog rata sa Rusijom. Mi čvrsto vjerujemo da jaka odbrana, koja se oslanja na transparentnost akcija može da bude u suprotnosti sa potrebom održavanja dijaloga. Važno je da ne dolazi do incidenata, poput obaranja ruskog aviona iznad turske teritorije, a kada se takvi incidenti dogode moramo da spriječimo da se otmu kontroli. Dakle različiti mehanizmi transparentnosti su važni da ionako teška situacija ne postane još teža“.

VOA: NATO je postao sporan predmet američke predsjedničke utrke.

„Neću da komentarišem izbornu kampanju, na američkim građanima je da odluče koga će izabrati za predsjednika. Međutim, mogu da iznesem ulogu NATO-a. NATO predstavlja snažan, ujedinjen savez za odbranu Evrope i Sjeverne Amerike. Vjerujem da su nas dva svjetska rata naučila da je bezbjednost Evrope važna i za Sjevernu Ameriku. Drugo, NATO igra ključnu ulogu u borbi protiv terorizma. Sjetimo se da je NATO misija u Afganistanu bila direktna posljedica terorističkog napada na SAD 11. septembra, 2001. Trećina NATO snaga stigle su iz Kanade i Evrope. Više od hiljadu evropskih i kanadskih vojnika je poginulo u borbi protiv terorizma u Afganistanu. Čini mi se da je Afganistan dokaz da NATO važan i za SAD i za Evropu, i da jedne druge štitimo i branimo“.

VOA: Da li NATO može da pomogne u rješavanju migrantske krize?

NATO već pomaže Evropskoj uniji i NATO saveznicima Turskoj i Grčkoj da se nose sa migrantskom i izbjegličkom krizom. Stacionirano je nekoliko NATO brodova koji pružaju nadzor i praćenje situacije, koje pomažu Turskoj i Grčkoj, kao i evropskoj obalskoj straži FRONTEKS, da tu krizu lake regulišu“.

Da li NATO planira dalje proširenje?

„NATO je trenutno angažovan u procesu primanja novog člana, Crne Gore. Odlučio je da pozove Crnu Goru da se pridruži Alijansi. Sada radimo na finalizaciji konačnih razgovora u tom cilju. NATO će potom biti angažovan i na pospješivanju procesa ratifikacije u nacionalnim parlamentima. Znači NATO će na kraju dobiti novog 29. člana Alijanse“.

XS
SM
MD
LG