Linkovi

Stoltenberg u Washingtonu: Ukrajina napreduje u kontraofanzivi


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg tokom susreta sa američkim predsjednikom Joem Bidenom u Bijeloj kući (Foto: REUTERS/Jonathan Ernst)
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg tokom susreta sa američkim predsjednikom Joem Bidenom u Bijeloj kući (Foto: REUTERS/Jonathan Ernst)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u utorak da Ukrajina napreduje u kontraofanzivi protiv ruskih snaga. Stoltenberg je to saopštio tokom sastanka u Bijeloj kući sa američkim predsjednikom Joeom Bidenom koji je poručio da je američka posvećenost NATO-u čvrsta.

"Podrška koju zajedno pružamo Ukrajini sada pravi razliku na ratištu, zato što je ofanziva pokrenuta i Ukrajinci napreduju. Još je rano, ali znamo da će Ukrajinci - što više zemlje oslobode, imati utoliko snažniju poziciju za pregovaračkim stolom", rekao je Stoltenberg.

Također je najavio da će na NATO samitu u Viljnusu, sredinom jula, biti izdvojena dodatna pomoć za Ukrajinu. Biden, koji pokušava da održi jedinstvo NATO saveznika od početka ruske invazije u februaru prošle godine, izrazio je nadu da će se to jedinstvo održati.

Ukrajina je u utorak izvijestila o dodatnim uspesima u ranim fazama svoje kontraofanzive, ali je saopštila i da ruske snage "čine sve" što mogu kako bi odbranile teritoriju koju su okupirale.

Zamjenica ministra odbrane Hana Maliar rekla je da su ukrajinske trupe napredovale 250 metara u blizini istočnog grada Bahmuta, 200 metara na frontu Toreck u istočnoj Ukrajini i 500 metara do jednog kilometra u pravcu lučkog grada Berdjansk.

Maliar je rekla da su ukrajinske snage preuzele kontrolu nad površinom do 3 kvadratna kilometra, ali nije rekla u kom periodu.

Ukrajinske snage u Makarivki u Ukrajini na fotografiji napravljenoj od video snimka objavljenog na društvenim mrežama, 13. juna 2023.
Ukrajinske snage u Makarivki u Ukrajini na fotografiji napravljenoj od video snimka objavljenog na društvenim mrežama, 13. juna 2023.

Ona je kasno u ponedjeljak rekla da su ukrajinske snage napredovale 6,5 kilometara i preuzele kontrolu nad površinom od 90 kvadratnih kilometara. To je još uvijek bio samo djelić od 40.000 kvadratnih milja koliko je ostalo pod ruskom okupacijom.

"Neprijatelj čini sve da zadrži pozicije koje je zauzeo", napisala je Maliar na Telegramu u utorak ujutro.

Ona je rekla da su ruske snage imale vazdušnu podršku i da su ukrajinske trupe zasipale intenzivnom artiljerijskom vatrom, kao i da ukrajinske trupe nailaze na "neprekidna minska polja koja su kombinovana sa protivtenkovskim rovovima".

"Sve ovo je kombinovano sa stalnim protivnapadima neprijateljskih jedinica na oklopna vozila i masovnom upotrebom ATGM-a (protivtenkovskih vođenih projektila) i dronova kamikaza", rekla je ona.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je, na sastanku sa ruskim vojnim blogerima, rekao da je Ukrajina pretrpjela 10 puta više žrtava od Rusije, i da se ciljevi ruske vojne kampanje nisu promijenili. Nije međutim želio da govori o tome da li će Rusija pokrenuti novu ofanzivu zbog ukrajinske kontraofanzive.

Reuters nije mogao da proveri situaciju na bojnom polju. Rusija nije zvanično priznala ukrajinske dobitke i rekla je da je odbila ukrajinske napade, nanijevši velike žrtve od početka kontraofanzive.

Američki državni sekretar Antony Blinken izjavio je u ponedjeljak da veruje da će "Ukrajina nastaviti da ima uspjeh u onome što nastoji da postigne, a to je da preuzme nazad zemlju koju joj je Rusija otela", dodajući da će Sjedinjene Države nastaviti da podržavaju Ukrajinu.

Napad na rodni grad Zelenskog

Najmanje 11 osoba poginulo je u utorak u ruskom raketnom napadu na stambenu zgradu u rodnom gradu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, Krivom Rogu, saopštili su zvaničnici.

Zvaničnici su rekli da je najmanje 25 ljudi povrijeđeno, a da bi pod ruševinama moglo da bude zarobljeno još ljudi. Preživjeli su se okupili oko ruševina izgorelog stambenog bloka iz kojeg je kuljao dim nakon ranojutarnjeg napada na grad u centralnoj Ukrajini.

Olha Černousova, koja živi u petospratnici, rekla je da ju je probudila eksplozija koja je zvučala kao grmljavina i da je izbačena iz svog kreveta snažnim udarom.

"Potrčala sam do svojih ulaznih vrata, ali tamo je bilo jako vruće... dim je bio težak", rekla je ona.

"Šta sam mogla? Sjedila sam na balkonu, uplašena da ću izgubiti svijest. Dugo niko nije dolazio... Mislila sam da ću morati da skočim na drvo."

Spasioci na mestu ruskog raketnog udara na stambenu zgradu u Krivom Rogu, Dnjeparska oblast, Ukrajina, 13. juna 2023.
Spasioci na mestu ruskog raketnog udara na stambenu zgradu u Krivom Rogu, Dnjeparska oblast, Ukrajina, 13. juna 2023.

Oko nje su ulica i dvorište bili prekriveni staklom i ciglama. Uništeno je najmanje pet automobila.

Ihor Lavrenjenko, koji živi u drugom dijelu zgrade, rekao je da je čuo dvije eksplozije.

"Probudio sam se od prvog, slabog praska, i odmah otišao na balkon. Onda se drugi dogodio iznad glave, gledao sam sa svog balkona kako padaju vruće krhotine", rekao je on.

Spasilačke akcije su u toku u stambenoj zgradi i u uništenom skladištu, naveo je regionalni guverner Serhi Lisak u aplikaciji Telegram.

U tekstu su korištene informacije AP-a, AFP-a i Reutersa.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG