Linkovi

Stoltenberg: Rusija da prestane podržavati separatiste u Ukrajini


October 23, 2019, photo Reuters
October 23, 2019, photo Reuters

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je Rusiju da prestane podržavati separatiste na istoku Ukrajine i povuče sve ruske snage s ukrajinske teritorije.

Govoreći na konferenciji za novinare danas u Kijevu, nakon susreta s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, rekao je da Moskva mora vratiti tri broda ukrajinske mornarice, zaplijenjene na Krimu u novembru prošle godine.

Tri mornarička broda su zarobljena dok su pokušavali proći kroz Kerčki prolaz, jedini pristup ukrajinskim lukama na Azovskom moru. U maju je Međunarodni sud naredio Rusiji da pusti mornare i plovila. Mornari su zatim pušteni u razmjeni zarobljenika, ali brodovi nisu.

„NATO podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i ne priznaje rusku aneksiju Krima“, rekao je Stoltenberg. „Rusija bi trebala povući trupe i opremu sa teritorije Ukrajine“.

Stoltenberg je također objavio da NATO planira da poveća svoju podršku Ukrajini provođenjem vojnih vježbi u regiji.

Posjeta ukrajinskog šefa NATO-a dolazi samo nekoliko dana nakon što su ukrajinski separatisti koje podržava Rusija počeli povlačiti naoružanje sa prvih linija fronta istoku Ukrajine.

Inače, u petogodišnjem sukobu separatista i ukrajinskih trupa na istoku Ukrajine poginulo je više od 13.000 osoba.

XS
SM
MD
LG