Linkovi

Generalni sekretar NATO: Pojačane mjere protiv agresivnog nastupa Rusije


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike

Neprijateljski potezi Rusije biće jedna od glavnih tema samita NATO-a u julu u Briselu, rekao je u ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg koji je juče u Washingtonu sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom razgovarao o odnosima istoka i zapada, učešću članica u budžetu NATO-a, Sjevernoj Koreji i borbi protiv terorizma.

U razgovoru sa novinarkom Glasa Amerike Jelom Defrančeski, Stoltenberg je rekao da zapadni saveznici preduzimaju pojačane mjere protiv, kako je ocijenio, sve agresivnijeg nastupa Rusije.

"U odgovoru na to NATO je već zaveo mjere bez presedana - od hladnog rata do danas - za zaštitu naše kolektivne bezbjednosti, uključujući raspoređivanje dodatnih vojnih kontingenata u istočnom dijelu NATO prostora. Sve će to biti visoko na dnevnom redu NATO samita u julu u Briselu”.

Dijapazon neprijateljskih ruskih poteza se stalno širi, dodaje Stoltenberg.

“Služe se oružanim sredstvima protiv susjeda, kao što je slučaj Ukrajine, i nezakonita aneksija Krima. Sprovode hibridnu taktiku, od miješanja u izborne procese u zapadnim demokratijama, do nedavnog novog sredstva sa kojima su se poslužili prilikom napada nervnim gasom u Salisbury​ju. Sve to zahtjeva adekvatan odgovor NATO-a, što je u toku“.

Prvi put od “hladnog rata” do danas, NATO je počeo da raspoređuju jedinice za brzo reagovanje od Baltika do Poljske. Slično je pokrenut i proces forsiranog prebacivanja trupa preko Atlantika.

Stoltenberg i Trump tokom sastanka u Bijeloj kući
Stoltenberg i Trump tokom sastanka u Bijeloj kući

Pentagon je, početkom maja zvanično postao pokrovitelj nove Združene NATO komande za Atlantik, sa bazom u Norfolku, u saveznoj državi Virginiji, a Stoltenberg najavljuje da se sprema i „nova komanda za pojačanu vojnu mobilnost za Evropu. Njemačka je ponudila da otvori takvu bazu na svom tlu”.

Ruska politika, pojačanih vojnih provokacija, učinila je visoku mobilnost savezničkih snaga zadatkom broj jedan s obje strane Atlantika, zaključio je Stoltenberg.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG