Linkovi

Stoltenberg: Odnosi sa Rusijom na najnižem nivou od Hladnog rata


Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da su odnosi sa Rusijom na najnižem nivou nakon najnovijeg spora između Alijanse i Moskve.

"Nije bilo teže od kraja hladnog rata", rekao je Stoltenberg 21. oktobra uoči dvodnevnog samita ministara odbrane u Briselu.

Ranije ovog mjeseca, NATO je protjerao osam Rusa akreditovanih u Alijansi, navodeći da su obavještajni agenti. NATO je takođe prepolovio broj akreditovanih mjesta za Rusiju.

Moskva je odgovorila povlačenjem svojih diplomata iz misije u NATO-u i zatvaranjem kancelarije Alijanse u Moskvi, optužujući NATO da ne želi dijalog i da nije pružio dokaze o navodnoj špijunaži.

"Još imamo puteve i kanale za komunikaciju sa Rusijom, ali žalimo zbog odluke Rusije da zatvori kancelarije NATO-a u Moskvi, kao i da povuče svoju misiju", rekao je Stoltenberg.

"Pristup NATO-a Rusiji ostaje isti kao i ranije, što znači odvraćanje i odbranu, u kombinaciji sa naporima da se vodi smislen dijalog", dodao je on.

Njemačka ministrica odbrane Annegret Kramp-Karrenbauer izjavila je da je ruska misija pri NATO-u sprovodila obavještajne aktivnosti pod plaštom svog diplomatskog statusa.

"Ovo nije novo ponašanje", rekla je ona.

Najnoviji spor između NATO-a i Rusije nije na dnevnom redu samita u Briselu, gdje se očekuje da će ministri odbrane razgovarati o takozvanom "master planu" za odbranu Alijanse od bilo kakvog potencijalnog ruskog napada.

Članice NATO-a će razgovarati i o drugim pitanjima, uključujući zajedničku odbrambenu strategiju, zabrinutost zbog rasta uticaja Kine, Afganistanu i ulaganjima u nove tehnologije.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG